Premiér Andrej Babiš chce domluvit lepší poměr obchodu s Čínou

• Zveřejněno: 07.07.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Předseda vlády ČR Andrej Babiš prohlásil včera, před svým odletem do Sofie, hlavního města Bulharska, že chce na společném jednání 16 států střední a východní Evropy s Čínou domluvit pro Česko výhodnější obchodní spolupráci. Zatím totiž ve vzájemném obchodě Česko dováží z Číny desetkrát více zboží, než do Číny vyváží.

Podle premiéra Andreje Babiše bychom měli mít nějakou koncepci, co a jaké naše firmy by mohly v Číně prodávat. Zdůraznil, že je to úkol politiků připravit cestu k tomuto hospodářskému průniku na trh v Číně s tím, že k tomu zároveň podotkl, že dříve do tohoto teritoria jezdilo mmnoho politiků, ale výsledek se zatím neprojevil.

Podle zprávy ČTK se setkání zemí střední a východní Evropy s Čínou, zastoupenou čínským premiérem, se koná každé dva roky. Pro premiéra Andreje Babiše je to letos premiéra. Na setkání v Sofii by se měl podepsat společný dokument mezi oběma stranami.

Z dřívějších jednání českých politiků v Číně vyplývá, že Čína sice slíbila v České republice masivní investice, ale dosud se na místním trhu orientovala spíše na akvizice firem. Premiér Andrej Babiš to komentoval slovy, že Česká republika z toho zatím nemá žádný příjem. Z dosavadních čínských investic ale vyzdvihl společnost Travel Service, kde čínský investor pomohl kapitálově k tomu, aby společnost mohla expandovat a rozšířit letecká spojení do nových destinací.

Zároveň premiér Andrej Babiš včera řekl, že by rád jel na podzim na obchodní veletrh do Šanghaje. Je ale podle něj nutné, aby česká strana už věděla, co by v Číně mohla a chtěla prodávat.

Při setkání s čínským premiérem se chce Andrej Babiš také ptát na obchodní vztahy Číny a Spojených států. Současně k tomu poznamenal, že obchodní válka poškodí všechny.