Předseda ČMKOS Josef Středula: Lidé už nemají kam ustupovat. Jestli bude hůř, ať to někdo přizná, vzkazuje vládě!

  • Zveřejněno: 13.05.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Musí být líp. Jestli bude hůř, ať to někdo přizná a nehraje si s námi. Lidé už totiž nemají kam ustupovat,“ prohlásil to včera v pořadu 360° v CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a kandidát na prezidenta ČR Josef Středula. Druhý účastník diskuse, ekonom Jan Švejnar varoval před tím, že agresivní zvyšování úrokových sazeb by mohlo vést k recesi.

Podle Josefa Středuly se řada Čechů, kvůli rostoucí inflaci a zdražování, nachází ve velmi těžké situaci. „Musí být líp. Musíme směřovat k něčemu lepšímu, ne horšímu. Jestli horšímu, ať to někdo, i z politiků, přizná, ať si s lidmi nehrají. Lidé přijdou na to, že jim někdo lže. Poté se rozhodují v preferencích třeba ve volebních kláních. V tuto chvíli se tady mlčí ve spoustě věcech, které jsou reálné. Nemluví se o tom, kde se udělaly chyby, a všechno se to převádí na nejobyčejnější lidi. Oni už nemají, kam ustupovat. Za nimi je zeď nebo účty, které mají zaplatit,“ rozohnil se Josef Středula.

„Musíme se soustředit na pomoc poctivým lidem, podnikatelům. Jestli to neuděláme, budou tady sociální bouře, a to doufám, že si nikdo rozumný nepřeje,“ dodal Josef Středula.

I podle Jana Švejnara jsou pro lidi ekonomická témata důležitá. „Inflace, která je neočekávaná. Pak je tu chudoba pro řadu lidí, kteří se do ní dostali a mají velmi těsné rozpočty. Máme tu ale i politické faktory – krize na Ukrajině. Je to celá škála věcí, ale domácí jsou nejdůležitější,“ zdůraznil Jan Švejnar. Mimochodem, podle mého názoru, Jan Švejnar tímto svým výrokem, že domácí záležitosti mají přednost před zahraničními, krátce, asi tak na setinu sekundy, překvapil moderátorku tohoto pořadu. Měl jsem takový pocit z výrazu její tváře.

„Myslím, že dolní třetina obyvatel na tom je velmi špatně. Je načase, aby vláda zaujala postoj a opatření, které alespoň dočasně lidem na této úrovni pomohou překlenout nebezpečnou oblast, ve které jsme, abychom se nedostali do recese. Tady je velké nebezpečí, že agresivním zvyšování úrokových sazeb by recese mohla nastat. Na to pozor,“ varoval vládu Jan Švejnar.

V průběhu této televizní diskuse zazněla ze strany předsedy ČMKOS Josefa Středuly řada dalších formulací o naštvanosti lidí u nás, o tom, že vláda neřeší rostoucí drahotu. Takže hrozí, že lidé půjdou demonstrovat do ulic. Na otázku, zda by se těchto Josef Středula ujal, předseda ČMKOS prohlásil, že celý svůj pracovní život bojuje za práva a sociální jistoty lidí, a proto by se přirozeně postavil do čela těchto protestech našich občanů, kdyb k nim došlo.

V této souvislosti ekonom Jan Švejnar také poznamenal, že vláda, podle jeho dojmu, neřeší tuto situaci sama o sobě, ale že spoléhá na to, že ji za ni vyřeší exekutiva v Bruselu. Podle něho to ze strany české vlády není ten správný přístup. Vždyť ostatní země EU hledají řešení této situace podle svých vnitřních podmínek.

Přirozeně, že moderátorka pořadu v úvodu této televizní diskuse nadhodila i kandidaturu Josefa Středuly na prezidenta ČR. Josef Středula potvrdil, že sbírá podpisy občanů. Zároveň konstatoval, že mu lidé píši maily a žádají, aby jim zaslal listiny, na nichž by mohli svým podpisem potvrdit, že jeho kandidaturu na prezidenta ČR podporují. Přičemž dodal, že těchto podpisů musí být celkem 50.000, což nějakou chvíli trvá. Zatím ještě nehodnotil, kolik jich již nasbíral. Ale současně dodal: „Jsem na tom velmi dobře. Co prožívám, je naprosto euforické. Troufl bych si říct, že je mohu počítat na tisíce.“.

„Myslím si, že to je velice hezký proces, tak bych vám přál, abyste si to užil. Myslím, že máte velice dobrou šanci,“ řekl k tomu Jan Švejnar, který v minulosti na prezidenta rovněž kandidoval.

  • Zdroj: CNN Prima News