Před deseti lety se v Česku zastavila doprava! Dopravní odborové svazy včetně OSŽ se rozhodly bránit dopravní obslužnost pro občany ČR stávkou

  • Zveřejněno: 18.06.2021
  • Autor: Michael Mareš s využitím wikipedie

Stávka zaměstnanců v dopravě 16. června 2011 byla vrcholem protestu odborů proti ekonomickým reformám vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase, zejména proti reformě důchodového systému, zdravotnictví a proti rušení zaměstnaneckých benefitů. Stávka plně postihla jak osobní tak i nákladní železniční dopravu, byl zastaven provoz pražského metra a podstatně omezen provoz městské hromadné dopravy v několika českých městech.

Původně byla stávka vyhlášena na 13. června, a to pouze do 16 hodin, ale předběžným opatřením pražského městského soudu, o které požádal tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, byla v tomto termínu zakázána. Dopravní odborové svazy rozhodnutí soudu kritizovaly, ale podřídily se mu a plánovanou stávku vzápětí přeložily na 16. června a prodloužily na 24 hodin.

Stávce předcházely spory ohledně chystané novely daně z příjmu a dalších antisociálních návrhů, včetně záměru ministerstva financí na pozastavení proplácení dotací na regionální železniční osobní dopravu a z důvodu chybějících finančních prostředků provést značnou redukci železničních spojů.

OSŽ bylo rozhodnuto bránit dopravní obslužnost pro občany ČR stávkou, o které Ústředí OSŽ rozhodlo na svém jednání 9. května 2011, 6. 6. 2011 toto rozhodnutí potvrdilo i mimořádné zasedání Ústředí OSŽ.

 

 

 

  • Zdroj: ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ