Poslanecká sněmovna bude definitivně schvalovat navýšení rodičovského příspěvku od 1. 1. 2020

  • Zveřejněno: 06.12.2019
Návrh na navýšení rodičovského příspěvku se po dnešním jednání v Senátu vrací zpět do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem. Jedná se o původní návrh MPSV na rozšíření příspěvku pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let bez ohledu na to, zda rodiče nyní aktivně příspěvek pobírají.
 
MPSV i nadále počítá s účinností zákona od 1. 1. 2020 a v následujících týdnech využije všech dostupných prostředků k tomu, aby rodiče měli od ledna nárok na zvýšený rodičovský příspěvek.
 
Návrh zákona, který řeší zvýšení rodičovského příspěvku, by měla Sněmovna projednávat v úterý 17. prosince na své nadcházející schůzi. Vzhledem k tomu, že na zvýšení rodičovského příspěvku panuje shoda napříč politickým spektrem, lze předpokládat, že novela zákona bude schválena. Pokud by však na jeho projednání nedošlo v řádném termínu z časových důvodů, jsme připraveni iniciovat mimořádnou schůzi.
 
V případě hlasování o návrhu zákona je možné očekávat dvě varianty dalšího vývoje. Buď bude podpořena verze v podobě, jakou navrhuje Senát, a která kopíruje původní návrh MPSV, tedy navýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let, nebo bude odhlasována varianta již jednou schválená Sněmovnou, tedy navýšení rodičovského příspěvku pro aktivní příjemce včetně přijatých pozměňovacích návrhů. V obou případech však platí, že rodiče, kterých se změna zákona dotkne, se nyní nemusí obávat, neboť z pohledu lhůt, včetně podpisu prezidentem republiky, který navýšení příspěvku podporuje, lze stanovený termín od ledna 2020 dodržet.
Všichni příjemci, kterých se tato změna zákona dotkne, budou informování dopisem, který bude obsahovat další postup a možnosti jednotlivých rodin.
 
Informace lze získat rovněž na webových stránkách MPSV, kde je zřízena speciální sekce Vše o rodičáku - https://www.mpsv.cz/web/cz/rodicovsky-prispevek.
  • Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí