Pomáhají na nohy obětem šikany

  • Zveřejněno: 19.02.2017
  • Autor: (fav)

Dvě pětiny (38 procent) zaměstnanců zažily v posledních měsících na pracovišti šikanu, šestnáct procent dokonce opakovaně. Vyplývá to z průzkumu serveru Jobsindex společnosti LMC.

Se šikanou se potýká 1,6 milionu obyvatel ČR. Podle zkušeností organizace Mobbing Free Institut se jen desetina lidí šikanovaných v zaměstnání obrátí na psychiatra. Šikana v práci je přitom příčinou pětiny všech sebevražd!

Mobbing Free Institut vznikl na základě vysoké poptávky po osvětě a řešení šikany v naší zemi. Jednou z jeho konzultantek je bývalá policistka Petra Lhotáková. Kováku úvodem řekla: „Institut založila paní Michaela Švejdová, která dlouho žila v Anglii, kde se touto problematikou zabývala a vedla server šikana v práci cz. Měla tam poradnu, na kterou jsem se jako oběť šikany před třemi lety sama obrátila. A propracovala jsem se až do pozice konzultanta. V našem týmu tak jsou lidé, kteří sami prošli šikanou. Proto můžeme kvalifikovaně radit obětem šikany, které třeba i anonymně na našem serveru http://mobbingfreeinstitut.cz hledají pomoc. Zkoumáme jejich případy a říkáme, zda jsou obětí šikany, či zda o šikanu naopak v žádném případě nejde.“

I to se děje?
V naší zemi je osvěta bohužel tak tragická, že si lidé nedokážou uvědomit, co všechno šikana je a co ne.

A když zjistíte, že o šikanu jde? Co se děje pak?
Nejsme oznamovacím orgánem, pracujeme s obětí, aby se postavila na vlastní nohy a aby znovu získala sebevědomí. To totiž v takových případech velice klesá. Spolupracujeme s institucemi, jako je např. inspektorát práce, školská inspekce, odborové organizace. Snažíme se občana přimět k tomu, aby našel odvahu bojovat sám za sebe. Aby si věci dokumentoval, zajišťoval si svědectví dalších osob atd. a naučil se bránit. Zjistili jsme, že se vlastně brání jen lidé z vyšších sociálních vrstev. Zaměstnanci profesí, které nepatří mezi dělnické. Pracovník u pásu šikanu často skousne a neřeší ji.

Kolik vaše pomoc stojí?
Pomáháme zcela zdarma. Pravdou sice je, že v rámci našich aktivit máme uzavřené určité smlouvy o dílo s institucemi, které si přejí naši osvětu. To je pak hrazené. Ovšem to, aby naše poradna obětem šikany byla stále zadarmo, chceme v každém případě zachovat.

Kam za vámi lidé mohou přijít?
Máme kancelář v Kaprově ulici v Praze, ale to je jen poštovní schránka. Poradenství poskytujeme na internetu. S člověkem, který se na nás obrátí, vedeme písemný styk, posléze telefonický, a samozřejmě není vyloučeno ani osobní sekání. A v určitých situacích, když se třeba postižený jde konfrontovat s nadřízeným, tak jdeme s ním. Ale pouze jako dohlížecí orgán bez jakékoliv pravomoci.

Pokud si tedy někdo neví rady, co by měl udělat?
Když si zadá do vyhledávače slova šikana a mobbing, vyskočí mu odkaz na náš server. Tam se mu po kliknutí otevře kontaktní formulář, který vyplní. Jak, to je jen na něm. Nemusí ani uvádět svoje jméno, stačí e-mailová adresa. Nemusí ani udávat firmu, ve které pracuje. To nás nezajímá. Podstatné je, že se na nás obrátil.

Když dotyčný napíše, kdy dostane potvrzení, že se jeho případem zabýváte?
Zpravidla ve stejný den. Napíšeme mu, že si ceníme toho, že se na nás obrátil, protože k tomu je třeba odvahy. A ujistíme ho, že vše proběhne velmi diskrétně a že se nemusí bát...

__________

Mobbing označuje nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti. Jedná se o útoky skupiny proti jednotlivci. Charakteristická je pro ně skrytost, rafinovanost a zákeřnost. Variantou šikany na pracovišti je tzv.
bossing. Je specifický tím, že šikany se dopouští nadřízený pracovník. Tato šikana zhoršuje vztahy na pracovišti a zvyšuje kult osobnosti vedoucích. Sem patří např. přehnané kontrolování plnění povinností či docházky, neschválení dovolené, arogantní chování, slovní urážky, nedocenění práce či častá a neoprávněná
kritika, zesměšňování před kolegy atd. Cílem mobbingu je poškození druhého za účelem jeho následného
propuštění ze zaměstnání (lidově „vyštípání z práce“).

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák