Plošné navýšení platů ve veřejných službách a správě

• Zveřejněno: 06.11.2019

Zaměstnanci ve veřejných službách a správě budou mít od 1. ledna 2020 o 1 500 korun vyšší plat. Nařídila to Vláda ČR na jednání v pondělí 4. listopadu 2019, čímž naplnila předchozí dohodu vládní koalice a odborů.

Na plošném navýšení platů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě o 1 500 korun se vládní koalice dohodla s odbory v září a 16. září tento návrh zástupci vlády projednali na jednání 150. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR i se sociálními partnery. Tuto dohodu nyní vláda potvrdila schválením novel nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě a o platových poměrech státních zaměstnanců.

Nejhůře placení státní zaměstnanci, kteří byli dosud honorováni podle první platové tabulky, si navíc přilepší o dalších zhruba 3,5 procenta, protože vláda nařízením potvrdila svůj úmysl tuto platovou tabulku úplně zrušit a zaměstnance z ní převést do druhé tabulky s vyššími základními tarify. Tato změna se dotýká například nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství, zaměstnanců v kultuře, vedlejších profesí v sociálních službách či třeba nezdravotnických profesí v nemocnicích.

• Zdroj: OS státních orgánů a organizací