Palička: Ceny energií měla vláda řešit už dřív, místo toho čeká na Brusel

  • Zveřejněno: 04.07.2022
  • Autor: Petr Kolev

Novinky z jednání červnové tripartity, reakce odborů na rostoucí inflaci, zdražování a krize energetického sektoru, zahájení vyjednávání odvětvové smlouvy, nová koncepce prodeje odborového majetku, předávání Zlatého Permona a další témata jsou obsahem rozhovoru svazového časopisu s předsedou Odborového svazu PHGN Rostislavem Paličkou.

V minulém čísle HGN jsme informovali čtenáře, že se odborový svaz stěhuje do nového sídla a zveřejnili jsme také novou adresu. Co se od té doby změnilo? 
Začnu tím, že svaz již plně funguje na nové adrese a nám nezbývá než vrátit kanceláře, které jsme měli roky pronajaté v Domě Radost na Žižkově. Stěhování bylo náročné, probíhalo za plného provozu pražského pracoviště. Chtěl bych prostřednictvím našeho svazového časopisu poděkovat zaměstnancům, kteří se s elánem zapojili do stěhování nábytku, vybavení, archivu a dokumentace svazu při plnění svých pracovních úkolů. Nyní je nová adresa našeho sídla zapsaná v rejstříku. Ještě pracujeme tak trochu v bojových podmínkách. Prioritou je odborářská práce souběžně s ukládáním archivu, zařazováním písemností a vybavení svazu. 

Během stěhování zaměstnanci pražského pracoviště, včetně předsedy, zajišťovali řadu akcí. Čeho se týkaly? 
Zúčastnil jsem se například valné hromady Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu, který je naším partnerem při vyjednávání Kolektivní smlouvy vyššího stupně. Zaměstnavatelům jsme předem zaslali návrh odvětvové smlouvy na příští rok. Platnost té stávající v závěru roku končí. Nová odvětvová smlouva by měla platit pět let, každý rok bychom jako doposud vyjednávali její dodatky. 

Jak jste u zaměstnavatelů pochodili s vaším návrhem? 
Podle očekávání. Odborový návrh odmítli a sdělili nám, že předloží vlastní protinávrh. Vyjednávat jsme začali v čase dvouciferné inflace, a proto budeme usilovat, aby se to promítlo odpovídajícím způsobem do tarifních tabulek s cílem zachovat reálné zaměstnanecké mzdy. Vnímáme, že zaměstnavatelé se také potýkají s velkými problémy způsobenými nesmyslnými restrikcemi, jako jsou utlumování těžby uhlí a provozu uhelných elektráren, emisní povolenky a spuštění energetické války s Ruskou federací. Obáváme se, že to bude mít negativní vliv na kolektivní vyjednávání. Dubnového sněmu v Luhačovicích se zúčastnil vyjednávací tým zaměstnavatelského svazu.

Společně jste jednali právě o vyjednávání nové odvětvové smlouvy. Prezident Vladimír Budinský odborářům přislíbil, že zaměstnavatelé nebudou vyjednávání neúměrně prodlužovat. Věříte tomu? 
Musíme doufat a vyčkat, až nám zaměstnavatelé předloží vlastní protinávrh. Valná hromada proběhla relativně v klidu, pokud se týká práce zaměstnavatelů a zaměstnanců. Naopak, hodnocení práce koaliční vlády v době energetické krize nebylo vůbec klidné. Zejména, když se projednával návrh Pirátské strany na zavedení daně pro uhelné elektrárny ve výši 25 procent ze zisku a zvýšení poplatku za vydobytý nerost z jednoho na deset procent. Pokud by návrh ve vládě prošel, způsobil by obrovské problémy odborům. Jednat za této situace o růstu tarifních mezd přiměřeně k růstu dvouciferné inflace by bylo takřka nemožné. Pokud by byl schválen pirátský návrh na zvýšení poplatku za vydobytý nerost, pocítili bychom to všichni, protože těžaři by to museli promítnout do konečných cen. Ještě bych v souvislosti s kolektivním vyjednáváním zdůraznil, že odbory s požadavky na růst mezd a platů rozhodně neroztáčejí inflační spirálu. Odbory požadují pouze dorovnání nebo kompenzaci zaměstnaneckých mezd v souvislosti s výší inflace, aby neklesla kupní síla obyvatelstva.


Majetková, správní a delimitační unie odborových svazů rozhodovala o nové koncepci prodeje odborového majetku. S jakým výsledkem? 
Valné hromady majetkové unie jsem se zúčastnil. Bohužel, většina se usnesla, že v roce 2024 se prodá pouze jeden velký hotel, jinak stávající portfolio odborového majetku zůstane zachováno až do roku 2031. V důsledku toho bude muset náš odborový svaz nastavit novou strategii financování svého provozu. Prostě se musíme postarat sami o sebe a výnosy z odborového majetku nám situaci budou pouze vylepšovat. 


Jak na rostoucí inflaci a na situaci v energetice reagují odborové svazy a centrála ČMKOS? 
Červnová rada centrály byla z mého pohledu nejen dlouhá, ale také velice zajímavá. Stěžejním tématem byla příprava manifestačního mítinku, který se uskuteční 5. září v Praze. Předešlé ročníky se nesly pod heslem Konec levné práce. Letošní mítink by měl být protestní akcí proti rostoucí inflaci a růstu cen základních životních potřeb. Odboráři se shodují v názoru, že vláda toho pro občany a zaměstnance dělá velmi málo, neřkuli nic. 

Přinesla poslední tripartita něco zajímavého pro odborový svaz? 
Tripartita schválila zajímavý Projekt k hodnocení rizik hlubinných černouhelných dolů a jejich technické likvidace podle zákoníku práce pod číslem 320a, písmeno b. Musím se pochlubit, že projekt připravovali naši svazoví inspektoři bezpečnosti práce. Ve spolupráci se zaměstnavateli budou svazoví inspektoři organizovat ve firmách a v regionech kulaté stoly, semináře a konference, které by měly vyhodnocovat rizika v oblasti bezpečnosti práce a způsoby, jak jim předcházet. Letos se projekt bude zabývat černým uhlím a DIAMEM. Pro příští rok jsme zažádali o schválení obdobného projektu zaměřeného na hnědé uhlí. Absolvovali jsme v regionech jednání s odborovými organizacemi k přípravě konkrétních akcí. Jsem přesvědčen, že se jedná o velice kvalitní projekt, který bude přínosný pro všechny zúčastněné.

Vraťme se ještě k tripartitě. Jak hodnotí odbory a zaměstnavatelé konání koaliční vlády v krizovém období? 
Vláda příliš nedbá návrhů a připomínek, které přednášejí zaměstnavatelé a odbory. V této chvíli jsou nespokojení úplně všichni. Některé návrhy, se kterými vystoupil premiér v nedávném projevu k národu, přinesli na tripartitu právě zaměstnavatelé a odbory a pan premiér si je tak trochu vypůjčil. Ocenili jsme ale projekt, který vzniká v Brně. dochází k propojení dukovanské elektrárny s teplovodem do Brna, čímž se nahradí plynový zdroj. To je třeba podporovat, protože právě dodávky plynu k výrobě elektrické energie a tepla budou klíčové pro zvládnutí nejenom letošního zimního období. Podle nás vláda odmítá cokoliv udělat pro zaměstnance, kterých je v této zemi kolem čtyř milionů, pro zmírnění rostoucí inflace. Vlády okolních států zastropovaly ceny energií, základních potravin a pohonných hmot. Česká vláda stále mluví o přípravě jakéhosi tarifu a odmítá si připustit, že bez fungující a cenově dostupné energetiky prostě nastane katastrofa. 

Proč se vláda zastropování cen energií a pohonných hmot brání? 
Protože se řídí tím, co doporučuje Brusel. Odbory na tripartitě zdůraznily, že je děsí otázka rostoucí inflace a zdražování základních životních potřeb. Doporučili jsme vládě opětovně, aby využila zákon o cenách, který ve svém ustanovení říká, že lze využít regulační orgány, které mají k tomu zmocnění a mají působnost v České republice – cituji: za prvé je-li trh ohrožen účinky hospodářské soutěže, nebo za druhé vyžaduje-li to mimořádná tržní situace, vstoupit do situace. Směřování inflace až k osmnácti procentům lidi prakticky vyřazuje z normálního života. Týká se to rovněž firem, a tím pádem je ohrožena zaměstnanost. Okolní státy již k zastropování cen přistoupily, na co tedy ještě tato vláda čeká? Realita je taková, že do konce roku by mohla inflace dosáhnout dvacetiprocentní hranice. Česko je na tom nejhůře v EU. Máme nejdražší elektřinu, vodu, plyn a pohonné hmoty. Vláda by si měla uvědomit, že zaměstnancům, důchodcům, prostě občanům je v podstatě jedno, odkud odebíráme plyn nebo ropu. Zajímá je především cena energií a jestli budou schopni za teplo, elektřinu a plyn zaplatit. 

Co odbory vládě na tripartitě ještě doporučily? 
Aby se naše národní strategická surovina, uhlí, kterého máme stále dostatek, využívalo pro transformaci energetiky delší časový úsek. Vláda si musí uvědomit, že transformaci energetiky na nízkouhlíkové zdroje nemůže Česká republika zvládnout, bez levného domácího uhlí elektrárnám a teplárnám k výrobě a dodávkám elektřiny a tepla obyvatelstvu a firmám se neobejdeme. 

Začalo předávání ceny Zlatý Permon vybraným organizacím. Můžete podat bližší informaci? 
V květnu 2022 zasedala komise pro vyhodnocení a udělení ceny Zlatý Permon za rok 2021, ceny za bezpečnost v hornictví, podzemním stavitelství a ostatních činnostech dozorovaných orgány státní báňské správy. Cena je zřízena Českým báňským úřadem, Odborovým svazem PHGN a Odborovým svazem Stavba ČR a je udělována za výsledky na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Cena je udělována ve třech kategoriích, členěných podle počtu zaměstnanců. V hodnoceném roce splnilo náročné podmínky soutěže celkem 27 organizací. Na základě vyhodnocení výsledků komise rozhodla následovně: V kategorii do 50 zaměstnanců zvítězila organizace Cement Hranice, a.s., v kategorii od 51 do 500 zaměstnanců organizace LAMA GAS & OIL s.r.o. a v kategorii nad 500 zaměstnanců organizace DIAMO, státní podnik, odštěpný závod Darkov. Ceny jsou představiteli zřizovatelů předávány v průběhu měsíce června. Zúčastnil jsem se předávání ceny organizaci LAMA GAS & OIL v Hodoníně a musím říct, že jsem byl velmi mile překvapen touto společností, kterou jsem do té doby neznal. Je to firma obdobná, jako jsou Moravské naftové doly, kde máme odborovou organizaci a členy. Odštěpnému závodu Darkov bude Zlatý Permon předaný v červenci. V září pak zde obdrží toto ocenění konkrétní pracovník navržený příslušnou odborovou organizací. Zlatého Permona předám společně se zástupci Českého báňského úřadu. 

Na závěr bych popřál všem členům odborového svazu, zaměstnancům firem a jejich rodinám pěknou a ničím nerušenou dovolenou k nabrání nových sil, které budeme všichni v této náročné době potřebovat. 

 

 

 

  • Zdroj: OS PHGN, Horník-Geolog-Naftař