Otevřený dopis odborářů Policie ČR ministrovi vnitra

  • Zveřejněno: 07.01.2022
Odborové organizace OS SOO při Policii ČR poslaly otevřený dopis ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi. Nesouhlasí se zmrazením platů.
 

Otevřený dopis odborů Policie ČR
 
Praha 4. 1.2022 
Vážený pane ministře,

Dne 29. 12. 2021 rozhodla Vláda ČR, jejímž jste členem, o zmrazení platů zaměstnancům Policie ČR, který nyní po volbách řídíte vy. Tento krok považujeme za výsměch 45 536 policistům pod služ. poměrem 361/2003 Sb. a 10 064 občanských zaměstnanců pod zákoníkem práce 262/2006 Sb. Přestože i během pandemie pinili své úkoly, co nejlépe to bylo možné, a mimo jiné se podíleli na dodržování nařízeních Vlády ČR. Jejich platy a mzdy teď reálně kvůli vládě klesnou. Přitom i na ně dopadá inflace, zvyšování cen energií, plynu a další aktuální ekonomické problémy. Na stole nám leží Nařízení vlády č. 421 ze dne 10. listopadu 2021 projednané s odbory a druhé Nařízení vlády č. 531 ze dne 29. prosince 2021, které nebylo projednáno s odbory a nabývá platnosti dne 1. ledna 2022. Vláda nám neposkytla žádný prostor k oficiální reakci či vyjádření. Zaměstnanci očekávali od vaší vlády nápravu ve spravedlivé, tedy i platové ohodnocení jejich práce, práce pro společnost, tedy pro občany a stát jako celek. To se bohužel nestalo. Nevíme, zda je to jen neznalostí poměrů a nároků na tuto pracovní činnost, která je specifická. Tato služba není perpetuum mobile, ale policisté bez servisu občanských zaměstnanců (kteří jsou finančně podhodnoceni) nejsou schopni vykonávat takto náročnou službu. Občanští zaměstnanci PČR pinili v covidové krizi, bez ohledu na nemocnost, všechny úkoly, jak jim ukládá zákon, často nad rámec svých povinností, téměř 2 roky. A tato obětavá činnost nebyla ze strany vlády náležitě oceněna. I na odměny v roce 2021 na tzv. covid, jsme si museli ušetřit z vlastních prostředků.
 
Vím, že můžete namítnout, to nebyla naše vláda. Nyní jste ale zmrazili platy. A to byla vaše vláda. Nevím, zda vy víte, že celá řada zaměstnanců této instituce je příjemce dávek, které úřad práce vyplácí. Cítí neocenění jejich práce. Oni by totiž přijali alespoň symbolické zvýšení platů, když už nikdo z politiků, ať jsou z jakékoliv partaje, nemá odvahu se podívat do té tabulky platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro zaměstnance, co vláda vydala. Taktéž je v ohrožení od 1. 2. 2022 Stravenkový paušál, který byl v roce 2021 konečně nastaven, ale finanční krytí od MF bude koncem ledna končit.
 
Ačkoli vláda na ministerstvech již chystá místa pro své lidi, což pochopitelně rozpočtové náklady přinese, ale uškodí to lidem, na kterých celá státní správa stojí. Přitom se ale chce šetřit. Jaké signály to vysílá těm, o jejichž práci se v následujících letech vláda bude opírat. Občané ČR, kteří poctivě pracují nebo celý život pracovali, budou nuceni chodit žebrat o dávky, aby mohli zaplatit plánované zdražení (inflaci).
 
Chci Vás ubezpečit, že stejně jako doposud považuji Vaši práci za nezbytečnou a nepostradatelnou a že si jí velmi vážíme. Úsilím našich odborových svazů působící v Kolektivní dohodě a Kolektivní smlouvě u PČR, je povinnost se sociálním partnerem jednat! Jde o tři odborové svazy, níže uvedené. Oceníme, pokud nás budete v brzké době kontaktovat a dohodneme setkání předsedů a místopředsedů uvedených odborových svazů s vámi, pane ministře. A o takovýchto problémech se budeme informovat, abychom byli argumentačně vybaveni a nastavili sociální dialog.
 
S přáním zdraví, štěstí a všeho nej v tomto roce, ale především s hlubokou úctou
 
Jaroslav Chytrý
předseda KOV PČR OSSOO
 
 
 
Přílohy: