Odbory TPCA požadují v příštím roce růst mezd o 15 procent

  • Zveřejněno: 08.11.2019
Odbory kolínské automobilky Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) chtějí v kolektivním vyjednávání dosáhnout růstu mezd o 15 procent za rok. Kolektivní vyjednávání začalo v polovině října, odbory by se s firmou měly dohodnout na podobě nové smlouvy do konce roku, řekl ve čtvrtek 7. listopadu ČTK předseda odborové organizace ZO OS KOVO při TPCA Ivo Navalaný. Odbory požadují také více dnů dovolené.
 
Současná smlouva byla uzavřena na začátku roku 2018 s platností na dva roky, končí tak na konci letošního roku. Zaměstnanci si od začátku roku 2018 měli na platech polepšit o 16 procent.
 
Kromě růstu mezd se budou projednávat také další témata, například roční pracovní doba. Odbory budou po firmě chtít i zvýšení dovolené o pět dní, nyní mají zaměstnanci možnost čerpat ročně 25 dní dovolené, odboráři požadují 30 dní, tedy dva týdny nad rámec zákonného minima čtyř týdnů.
 
"Jsme ve fázi vyjednávání, další jednání máme v pátek. Probíráme své návrhy, zatím nejsou žádné výsledky," řekl Navalaný. Firma podle mluvčího Tomáše Paroubka nebude průběh vyjednávání až do jeho ukončení komentovat.
 
Průměrná mzda na dělnických pozicích se v TPCA pohybuje kolem 34.500 korun. Navíc dostávají tarifní zaměstnanci v průměru 4000 Kč prostřednictvím benefitů.
Ve společnosti TPCA pracuje zhruba 2500 lidí, firma je jedním z největších exportérů v České republice a zároveň největším zaměstnavatelem kolínského regionu. Automobilka vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita podniku je 330.000 vozů ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009.
 
 
 
  • Zdroj: ČTK, OS KOVO