Odbory radily propouštěným z Pilsen Steel, jak nejlépe postupovat

  • Zveřejněno: 14.01.2020
Odbory v pondělí 13. ledna radily 200 zaměstnancům Pilsen Steel, jak mají nejlépe postupovat při blížícím se propouštění většiny lidí. Hutě a kovárny, které jsou od loňského června v konkurzu a přes rok nevyrábějí, má opustit 475 pracovníků, jimž nový majitel zřejmě 20. ledna nabídne ukončení pracovního poměru dohodou. Odborový svaz KOVO lidem, kteří dostali naposledy část mzdy za srpen, doporučil, aby dohodu podepsali a nečekali na výpovědi. Díky tomu by mohli zhruba do 20 dnů obdržet od úřadu práce 65 procent tříměsíčního odstupného. ČTK to řekl právník svazu Vladimír Štich.
 
Německá skupina Maxe Aichera, potenciální kupec firmy, si chce nechat jen 50 lidí. Kupní smlouva s ní by měla být uzavřená v nejbližších dnech, poté ji ještě musí schválit soud.
 
Vedení podniku ani insolvenční správce Jaroslav Brož zatím zaměstnance o propouštění neinformovali. Podle Brože bude v tomto týdnu memorandum na webu podniku, na sociálních sítích a dostanou je i vedoucí provozů. Lidem byla prodloužena odstávka do poloviny roku za 60 procent mzdy, kterou ale stejně nedostávají. Většina oslovených potvrdila, že měla při více než roční odstávce brigády, které se ale po ukončení práce v Pilsen Steel jen výjimečně změní v trvalý pracovní poměr. "Máme brigády na týden, na měsíc. Skončíme a půjdeme na pracák," uvedl 53letý hutník. Padesátiletý kovář naopak řekl, že musí nastoupit 3. února, ale neví, jestli si u současného zaměstnavatele a úřadu práce do té doby stihne vše vyřídit.
 
"Doporučujeme, aby lidé přistoupili na dohodu. Tím si zkrátí dobu, kdy nemají peníze. Agónie je zbytečná," řekl vedoucí plzeňského regionálního pracoviště OS KOVO Ivo Kužel. Dohody by podepsali 20. nebo 22. ledna, kdy úřad práce zřídí ve firmě mobilní kancelář. Okamžitě je zapíše do evidence, a pokud se vzdají odvolání, tak si zkrátí lhůtu pro vyplacení odstupného ze zákonných 30 dnů. Náhrady by pak mohli dostat do 20 dnů. Lidé musí přerušit brigády a hned poté, co obdrží rozhodnutí o kompenzaci, se mohou nechat zaměstnat u jiné firmy.
 
Úřad práce podle Šticha slíbil, že na to vyčlení maximum lidí, kteří budou pracovat přesčas. Propouštěné zaevidují a zaměstnanci mohu hned podat žádost o kompenzaci a vzdát se odvolání.
 
Za dlužné mzdy už nemůže úřad práce vyplatit nic, protože už pracovníky uspokojil loni na jaře. "Budou je muset chtít po insolvenčním správci v rámci konkurzního řízení. Ale ve firmě nic není," uvedl Kužel. Zatím není zveřejněné, za kolik Max Aicher firmu koupí. "Ale ty peníze stejně nebudou stačit, pohledávky věřitelů za firmou jsou šílené," uvedl Kužel. Z výtěžku konkurzního řízení podle jeho odhadů zbudou jednotky procent dlužných výplat, ale až po ukončení konkurzu.
 
Podle předsedkyně odborů firmy Ivanky Smolkové už existuje seznam lidí, které si chce nový nabyvatel ponechat. Půjde o úředníky a obchodníky. Budou zřejmě muset podepsat nové pracovní smlouvy.
 
 
  • Zdroj: ČTK, OS KOVO