Odboráři z Dolů Bílina prokázali pevnou vůli

  • Zveřejněno: 16.02.2019
  • Autor: (mia)
Po čtyřech měsících vyjednávání dosáhli koncem ledna zástupci odborů a vedení Severočeských dolů dohody o zvýšení mezd. Úspěšnému podepsání dodatku kolektivní smlouvy předcházelo osm kol náročného jednání.
 
Neoblomnost vedení Severočeských dolů, které nechtělo přistoupit na celoplošné zvýšení mezd o 2000 Kč, se nakonec bílinským odborářům podařilo překonat.
 
Základní organizace OS KOVO byla v Dolech Bílina založena teprve před necelým rokem. I přes své krátké působení se aktivně podílela na vyjednávání o dodatku ke kolektivní smlouvě.
 
V pátek 25. ledna 2019 proběhlo osmé kolo kolektivního vyjednávání mezi zástupci Severočeských dolů a odborů. Šlo o mimořádné jednání svolané vedením dolů se záměrem předložit odborářům nový návrh. „Po poradě zástupců všech odborových organizací byl tento návrh od boráři přijat a dodatek podnikové kolektivní smlouvy pro rok 2019 podepsán. Základní organizace OS KOVO Doly Bílina patřila mezi první, které se k návrhu vyjádřily. Naši členové byli online a hlasováním po internetu svojí většinou návrh schválili,“ uvedl člen vyjednávací
skupiny, předseda Základní organizace OS KOVO Doly Bílina Radek Hovorka.
 
Vyjednávání napomohla stávková pohotovost
Odborové organizace požadovaly od začátku vyjednávání navýšení osobní základní mzdy pro každého zaměstnance o pevnou částku 2000 Kč. Zaměstnavatel trval na procentním navyšování, až v posledním kole navrhl navýšení osobní základní mzdy každého zaměstnance od 1. ledna 2019 do 30. dubna 2019 o 2,3 % a od 1. května 2019 o 2000 Kč.
 
„Vzhledem k tomu, že k plošnému navýšení mezd o 2000 Kč má dojít až od května, je výsledek vyjednávání považován ze strany odborů a zaměstnanců za velký kompromis,“ zhodnotil výsledek vyjednávání předseda Radek Hovorka.
Jednání odborářů se zástupci dolů o zvýšení mezd probíhalo od října minulého roku. V prosinci demonstrovali zaměstnanci na podporu kolektivního vyjednávání před budovou Severočeských dolů, a. s., v Chomutově. Nespokojenost s vývojem jednání donutila odboráře vyhlásit od pondělí 14. ledna stávkovou pohotovost. Další jednání požadovali vést před zprostředkovatelem.
 
 
  • Zdroj: OS KOVO, Kovák