Odboráři Liberty svolali na středu protestní mítink

• Zveřejněno: 04.05.2021
  • Autor: (ČTK, red)

Odboráři hutního podniku Liberty Ostrava (LO) svolali na středu protestní mítink u hlavní brány. Chtějí vyzvat zaměstnance ke společnému postupu na obranu ostravské huti a proti vyvádění finančních prostředků na pokrytí závazků majitele. Situace podle odborů ohrožuje chod podniku. Ve firmě je už několik týdnů vyhlášena stávková pohotovost. Odboráři chystají trestněprávní kroky a ve středu ve 13:45 budou před firmou demonstrovat.

"Mítink odboráři svolávají poté, co vyhlášená stávková pohotovost nezabránila Sanjeevovi Guptovi, aby v rozporu se všemi předešlými sliby vyvedl část emisních povolenek do své rumunské huti," sdělily základní odborové organizace působící v podniku.

V pátek odboráři oznámili, že Gupta vyvedl do sesterské firmy v Galati v Rumunsku podstatnou část emisních povolenek patřících ostravské huti. Předseda Základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že Guptovo tvrzení, že za povolenky rumunská huť uhradí tržní cenu, a dokonce ještě něco navíc, se odborářům jeví jako velmi nepravděpodobné i proto, že takový postup postrádá logiku. Podnik v Galati by se totiž mohl z povinnosti pokrýt své emise povolenkami, které mu chybí, přímo vyplatit.

"Opakované porušení všech předchozích slibů, kterých se Sanjeev Gupta v posledních týdnech dopustil, nás opravňuje k nedůvěře vůči jeho prohlášením a obavám o další osud ostravské huti," uvedl Slanina. Podle odborářů by mohla huť takto přijít i o zbytek svých povolenek za čtyři miliardy korun, případně o další zdroje, které vytváří.

Předseda ČMKOS Josef Středula uvedl, že situaci by měla projednat Evropská komise, která by měla mít nástroje k řešení. "Před společností jsme varovali. Stačí se na ni podívat ve Velké Británii či Belgii. Nedá se uvažovat jen z pohledu ČR, ale celé firemní skupiny. Když dáme dohromady informace ze světa, tak máme důvod se obávat," řekl Středula.

LO disponovala povolenkami v hodnotě 5,6 miliardy korun. Premiér Andrej Babiš, který se v polovině dubna s vedením ostravské společnosti sešel, v pátek uvedl, že vedení firmy obešlo dozorčí radu a navzdory dohodě prodalo povolenky za miliardu. Babiš uvedl, že stát dává podnět k zahájení finanční kontroly v LO a bude po firmě žádat, aby příjem z prodeje emisních povolenek využila ke svému rozvoji.

Dozorčí rada hutní firmy Liberty Ostrava (LO) by se měla sejít ve středu. Zástupce státu by na ní měl kvůli případnému dalšímu postupu zjistit co nejvíce informací o situaci ostravského podniku po převedení emisních povolenek do ciziny. Na tiskové konferenci ČSSD to v pondělí 3. května řekl ministr kultury a ostravský politik Lubomír Zaorálek. Místopředsedkyně strany a ministryně práce Jana Maláčová navrhuje, aby o stavu ve firmě jednala vláda. Kabinet by podle šéfky resortu práce měl využít všech možností, aby přiměl majitele do podniku investovat. Zaorálek a Maláčová zmínili i finanční kontrolu.

"Ve středu bude dozorčí rada, která bude zasedat. Máme tam zástupce státu, kteří by měli položit otázky a kteří by se měli snažit na radě zjistit maximum. Měli bychom hledat nástroje, které nám zákon poskytuje na to, abychom zjistili, co se s finančními prostředky společnosti děje," uvedl Zaorálek. Obává se toho, že by vyvádění peněz z ostravské firmy mohlo pokračovat a mohlo by vést k její "řízené likvidaci". Dodal, že stát by měl zjistit, jaké má možnosti, aby se podnik do úpadku nedostal. Už v pátek zmínil i případné zestátnění.

Dozorčí rada má podle webu společnosti šest členů. Dva z nich si volí zaměstnanci. V radě zasedá předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová a předseda Základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Stát zastupuje náměstek ministerstva průmyslu Eduard Muřický.

• Zdroj: OS KOVO