Odboráři jednali s poslanci ANO o odmítnutí návrhu výpovědi bez udání důvodu

• Zveřejněno: 10.05.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odboráři jednali ve čtvrtek s poslanci ANO o odmítnutí případného návrhu na uzákonění možnosti výpovědi bez udání důvodu. Dostali příslib, že opoziční hnutí záměr nepodpoří. Podle zpravodajství české redakce amerického konzervativního listu The Epoch Times, to, po schůzce odborářů s představiteli ANO, ČTK řekla mluvčí Aliance odborových svazů Jana Kašparová. Načež konstatovala, že odbory proti propouštění bez udání důvodu protestují. Vedou kampaň s názvem „Máte padáka“ a připravují na 21. května demonstraci.

Podle ní „představitelé ANO ubezpečili odboráře, že návrh výpovědi bez důvodů rozhodně nepodpoří“.

List k tomu dále uvedl, že modernizaci zákoníku práce doporučila v souboru svých 37 opatření na podporu hospodářského růstu Národní ekonomická rada vlády (NERV). Zmínila mimo jiné možnost propuštění bez udání důvodu v rozumné lhůtě s odstupným podle odpracovaných let. Inspirací by měl být dánský model flexicurity – tedy flexibility i zabezpečení.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) několikrát zopakoval, že v připravované vládní novele pracovního kodexu ustanovení o výpovědi bez udání důvodu nebude. Do kodexu ho chtějí při projednávání ve Sněmovně přidat poslanci ODS, uvedl před nedávnem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pro odbory je návrh nepřijatelný. Považují ho za „nebezpečný a diskriminační“. Poukazují na to, že dánský vzor obsahuje, vedle propuštění, ale také vysoké odstupné na dlouhou dobu a okamžité zajištění rekvalifikací, což, podle nich, v české představě chybí. Předáci mluví o umožnění „snadného vyhazování z práce“. Nejvíce by to, podle odborů, dopadlo na lidi před důchodem, samoživitele a nemocné. Navíc by také mohlo sloužit i k vyřizování osobních účtů, jak míní předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Poslanecká sněmovna, jak dále informuje česká redakce listu The Epoch Times, nyní projednává již jinou novelu zákoníku práce, která má od příštího roku nastavit výši minimální mzdy a zrušit zaručené mzdy ve firmách. Odboráři s rušením zaručených výdělků nesouhlasí. Podle nich je důležité je zachovat. Obávají se omezení růstu příjmu u řady pracovníků a poklesu jejich životní úrovně. I o tom se ve čtvrtek předáci snažili přesvědčit politiky ANO. Tohoto jednání se zúčastnili předsedové odborových svazů KOVO, dopravy, školství, zdravotnictví, dřevařů či vysokých škol. Za ANO dorazil místopředseda Karel Havlíček, šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová i lídr Andrej Babiš.

List k tomu připomněl, že Andrej Babiš patří k největším podnikatelům v České republice, a firmy z jeho svěřenských fondů k největším zaměstnavatelům.

Načež list k tomu dále dodává, že zaměstnavatelské organizace by, zavedení výpovědi bez udání důvodu, uvítaly. Zároveň připomíná, že Českou republiku čekají volby, za měsíc evropské, na podzim krajské a senátní a za necelý rok a půl sněmovní. Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo již doporučoval, aby lidé nevolili vládní strany a dali hlas hnutí ANO či SOCDEM.

• Zdroj: Epoch Times ČR