O dalším postupu ve věci stávkové pohotovosti a případné stávky rozhodne ve středu jednání Ústředí OSŽ

• Zveřejněno: 22.01.2020
  • Autor: Miroslav Čáslavský
V Brně se v pondělí 20. ledna odpoledne sešel stávkový výbor s předsedy všech větších ZO OSŽ na Brněnsku. Jednání řídil předseda OSŽ Martin Malý.

Projednávána byla situace, kdy vedení Jihomoravského kraje uzavřelo dohodu s Českými drahami o uznávání režijních výhod ve vlacích, placených Jihomoravským krajem.
Podle této dohody bude Jihomoravský kraj uznávat režijní výhody všem držitelům režijek v celé republice na základě úhrady ročního příplatku 1500 Kč.

Stávkový výbor se touto vzniklou situací zabýval, přičemž řešil otázku, zda zahájit připravovanou stávku, či ji odvolat. K tomuto problému se vyjádřili všichni přítomní předsedové i vedení stávkového výboru. V diskusi zazněly názory, které stávku požadovaly, neboť nebylo zažehnáno nebezpečí, že v budoucnosti by mohlo dojít k podobným situacím i v jiných krajích. „Lidé pracující na železnici v Jihomoravském kraji mají nyní zajištěno, že nemusí platit každý den jízdné například do zaměstnání. Na druhé straně jsou hrubě nespokojeni se systémem, který vedení Jihomoravského kraje zavedlo v železniční dopravě. Stávku proto podporují,“ přiblížil nálady brněnských železničářů předseda ZV OSŽ železniční stanice Brno Vladimír Kroupa. Podobného názoru byla i Marcela Kohoutová ZO OSŽ Brno Maloměřice, která navrhla, aby vedení OSŽ zahájilo jednání s ministerstvem dopravy o dalším osudu režijního jízdného. „Nedojde-li k dohodě, je nutné zahájit stávku!“

Přítomní předsedové se však zamýšleli také nad tím, že hlavní podmínka, kterou OSŽ požadovalo (uznání doplatku 1500 Kč pro všechny), byla splněna. „Je to schizofrenní situace, kraj splnil jen dílčí podmínku připravované stávky, ale co bude dál?“ zeptal se Josef Matůšů z Veselí nad Moravou. „Nátlakem jsme dosáhli splnění části našich podmínek, ale budoucnost režijek je stále v mlze.“ Podobně se vyjádřili i další přítomní předsedové.

V diskusi nakonec převládnul názor, že stávková pohotovost by měla zůstat zachována do doby, než se OSŽ podaří dosáhnout jednáním s ministerstvem dopravy dohody o zachování režijních výhod bez jakýchkoliv výjimek. Konečné stanovisko k této otázce bude jasné po jednání Ústředí OSŽ ve středu 22. ledna.

• Zdroj: OSŽ