Nezaměstnanost v červnu – 2,9 %

  • Zveřejněno: 11.07.2018

30. 6. 2018 evidoval Úřad práce ČR celkem 223 786 uchazečů o zaměstnání. To je o 5 846 méně než v květnu a o 73 653 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší hodnotu od července 1997, kdy bylo bez práce 222 374 lidí.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v uplynulém měsíci 202 205 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 2,9 % (květen 2018 – 3 %, červen 2017 – 4 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v červnu nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 301 516, z toho 16 878 pak v rámci dohod mimo pracovní poměr, tj. na DPP nebo DPČ. Celkem 208 682 volných míst bylo vhodných pro cizince. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za květen 2018) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

 Podíl nezaměstnaných osob v ČR k 30. 6. 2018    2,9 %  
 Počet uchazečů o zaměstnání   223 786
 Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání   202 205 
 Míra nezam. podle EUROSTAT (květen 2018)  2,2 %
 Počet volných pracovních míst   301 516 

Vývoj na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, kdy nezaměstnanost pravidelně klesá.

„Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech a trh práce ovlivňují též sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V souvislosti se sezónními pracemi, ale i vysokým počtem míst v průmyslu, klesl počet nezaměstnaných mužů. V evidenci jich bylo meziměsíčně o 4 624 méně, tedy 104 674. Sezónní činnosti poběží i v dalších

měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává:

„Nízká nezaměstnanost však rozhodně neznamená pro zaměstnance Úřadu práce ČR méně práce. V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů, zejména těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, ztrácí motivaci pracovat, a to např. kvůli nízké úrovni vzdělání, popř. “zastaralé“ kvalifikaci, nedostatku praxe, exekuci, omezené mobilitě, věkovému, zdravotnímu handicapu či péči o malé děti nebo osobu blízkou. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce. Úkolem Úřadu práce ČR je pokusit se odstranit tyto bariéry a pomocí nástrojů, opatření aktivní politiky zaměstnanosti a cíleného poradenství vyrovnat nesoulad poptávky a nabídky na trhu práce. Tedy obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z jeho evidence.“

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v červnu 73 okresů – největší hlásí Písek (o 10,5 %), Český Krumlov (o 10,3 %), Jindřichův Hradec (o 8,8 %), Prachatice (o 7,3 %), Jeseník (o 6,7 %), Plzeň-jih (o 6,6 %) a České Budějovice (o 6 %). Naopak nezaměstnanost stoupla ve čtyřech regionech - Plzeň-město (o 2 %), Beroun (o 1,5 %), Pelhřimov (o 0,4 %) a Praha-západ (o 0,1 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou a Jindřichův Hradec (oba 1,1 %), Praha-východ (1,2 %), Písek (1,3 %), Pelhřimov, Plzeň-jih, Prachatice a Jičín (shodně 1,4 %) a Benešov (1,5 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 30 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (7,1 %), Most (6,4 %), Ostrava-město (5,8 %), Ústí nad Labem (5,4 %), Chomutov a Bruntál (oba 5,2 %), Znojmo (4,7 %) a Hodonín (4,6 %). Podíl nezaměstnaných žen zůstal na 3,2 %, podíl nezaměstnaných mužů klesl na 2,7 %.

Kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na pracovním trhu také pozitivně podepisuje individuální přístup k uchazečům o zaměstnání i zaměstnavatelům a v neposlední řadě pak efektivní státní podpora prostřednictvím nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). Klíčovou aktivitou ÚP ČR je pak monitoring volných pracovních míst. Jeho smyslem je získat takové informace o volných pracovních místech a pracovních podmínkách, aby na jejich základě mohl ÚP ČR zprostředkovat zaměstnavateli přesně takového zaměstnance, jakého potřebuje. Úřad práce ČR se ještě více zaměřuje na získávání detailnějších informací o potřebách a požadavcích zaměstnavatelů na lidské zdroje. Osvědčují se např. i setkání v rámci regionálních partnerství uzavírání memorand o spolupráci či osobní návštěvy starostů měst a obcí.

 

 

 

  • Zdroj: Úřad práce ČR