Mítink představil nové požadavky odborů – bude se bojovat o další růst mezd i delší volno

  • Zveřejněno: 18.09.2019

Mítink za „Konec levné práce“ s účastí kolem patnácti set odborářů z celé České republiky, odborových lídrů, ekonomů a zahraničních hostů odstartoval v úterý 17. září dopoledne v komplexu Forum Karlín v Praze. Jde o nejúspěšnější novodobou kampaň českých odborů, kterou pořádá Českomoravská konfederace odborových svazů. Její předseda Josef Středula na ní mimo jiné představil novou studii Českomoravské odborové konfederace (ČMKOS) „Šance na přibližování českých mezd vyspělé EU“. V závěru akce pak formuloval také nové požadavky odborů.

Kolektivní vyjednávání jako klíč k lepšímu životu

Jedním z hlavních témat letošního mítinku bylo kolektivní vyjednávání jako klíč k lepšímu životu. Zástupci tří odborových svazů na mítinku v Karlíně komentovali začínající celoevropskou kampaň „Together at work“ – Společně v práci, kterou aktuálně spustila industriAll Europe. Kampaň má posílit právě kolektivní vyjednávání napříč Evropou. „Chceme využít kampaň k akceleraci konvergence mezd – tedy sbližování mezd a snížení rozdílu mezi mzdami u nás a ve vyspělých zemích EU,“ řekl předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček. Upozornil, že po krizi v roce 2008 se kolektivní vyjednávání dostalo do situace, jakou do té doby odbory v evropských zemích neznaly. Podmínky odborových vyjednavačů se podle něj dramaticky zhoršily, kampaň tedy vítá jako efektivní nástroj, jak pozice pro kolektivní vyjednávání znovu posílit.

Předseda ČMKOS Josef Středula připomněl řadu nedávných vítězství odborářů. Mezi jiným také zrušení karenční doby, o něž odbory usilovaly řadu let. Zmínil také zvýšení minimální mzdy, která se po dlouhodobých intervencích odborů zvedla. Upozornil na rostoucí počet nových členů – od roku 2015 jich přibylo více než 58 tisíc. „Být v odborech v České republice je výrazně sexy než cokoli jiného,“ řekl doslova. Podle lídra ČMKOS mají lidé ve firmách, kde odbory působí o 146 631 korun ročně více a odpracují o 135 hodin méně než v podnicích, kde odbory chybí.

Elity promarnily oběť zaměstnanců

Na mítinku zazněla zřejmá kritika ekonomického konceptu vlád po roce 89. „Model nízkonákladové ekonomiky považuje ČMKOS za vysloveně škodlivý. Oběť, kterou čeští zaměstnanci přinesli, byla politickými elitami za těch třicet uplynulých let promarněna,“ vytkl politické reprezentaci Josef Středula. Autoři nové studie ČMKOS „Šance na přibližování českých mezd vyspělé EU“ – ekonom Martin Fassmann, Ilona Švihlíková, Radim Hejduk a socioložka Kateřina Smejkalová, glosovali situaci v České republice.

„České odbory byly na začátku ekonomické transformace zásadně oklamány tehdejší vládou – dopady mohly být podstatně menší, než byly,“ řekl ekonom Fassmann, podle nějž jsou čeští zaměstnanci sponzory podniků a jejich zisků. Ekonomka Ilona Švihlíková vyzvala k důraznému tlaku na zvyšování mezd.  „Po třiceti letech je na čase přestat se hrbit a říci si o to, co nám patří,“ vyzvala účastníky akce. Socioložka Kateřina Smejkalová upozornila na nedostatek pozornosti věnované tak zásadnímu tématu, jakým je průmyslová revoluce, zmínila sociální dopady exekucí, které se přímo týkají skoro milionu lidí. „Nízké mzdy jsou problém nás všech,“ shrnula Smejkalová.

Chceme dobrou práci, která nás uživí

Zástupkyně generálního tajemníka Evropské odborové organizace (ETUC) Esther Lynch reagovala na tvrdá ekonomická data uvedená v prezentaci ČMKOS. „Jedním z nejpůsobivějších faktů z vaší prezentace je mýtus, že lidé na východě mají mít nižší mzdu, protože mají nižší produktivitu. To, co opravdu potřebujete je, aby v matkách podniků nevyjednávali odlišné podmínky pro tamní zaměstnance a zaměstnance tady u vás,“ řekla. Vyjádřila přesvědčení, že se podaří dosáhnout toho, aby se podmínky zaměstnanců u nás a na ve vyspělých evropských zemích narovnaly. „Je třeba se o to zasadit společně,“ dodala.

Mítink za Konec levné práce kulminoval výčtem nových požadavků odborů. Patří mezi ně Vymahatelný evropský pilíř sociálních práv i růst minimální mzdy od roku 2020 na 15 tisíc korun – ta je u nás podle zdrojů ČMKOS aktuálně nejnižší ze všech zemí EU. ČMKOS rovněž mezi požadavky zahrnula pět týdnů dovolené, zkrácení pracovní doby o půl hodiny denně bez krácení mzdy a růst mezd pro rok 2020 o 6–7 % s ohledem na konkrétní situaci v jednotlivých firmách.

 

  • Zdroj: OS KOVO