Miniburza práce sklidila úspěch

  • Zveřejněno: 20.03.2019
Celkem pět desítek uchazečů o zaměstnání se zdravotním postižením (OZP) dostalo díky akci, kterou pořádalo Kontaktní pracoviště ÚP ČR pro Prahu – východ, šanci získat novou práci. V rámci Miniburzy práce 2019 jim ji nabídlo šest zaměstnavatelů působících jak ve státním sektoru, tak i na chráněném trhu práce.
 
Lidé se zdravotním postižením patří mezi skupiny uchazečů, kterým Úřad práce ČR věnuje zvýšenou péči. Mimo jiné i prostřednictvím akcí, jako jsou burzy či miniburzy pracovních příležitostí. Ke konci února evidoval ÚP ČR v okrese Praha – Východ celkem 1 468 uchazečů o zaměstnání, z toho bylo 324 klientů se zdravotním postižením.
 
„Vzhledem k tomu, že se jedná o nezanedbatelný podíl na celkovém počtu uchazečů v našem regionu, rozhodli jsme se podpořit jejich zaměstnanost touto cestou. Příchozí zájemci dostali možnost komunikovat s personalisty hned několika zúčastněných firem a vytvořit si tak ucelený obraz o možnostech pracovního uplatnění v konkrétním oboru. Při individuálních rozhovorech jim zaměstnavatelé představili obory své činnosti a zároveň nabízeli volná pracovní místa,“ shrnuje ředitelka Kontaktního pracoviště ÚP ČR pro Prahu – východ Jaroslava Martínková.
Součástí akce bylo také poradenství, které návštěvníkům poskytovali zástupci Úřadu práce ČR - poradci osob se zdravotním postižením, zprostředkovatelé práce a pracovníci oddělení trhu práce.
 
Miniburza sklidila pozitivní ohlas jak ze strany nezaměstnaných, z nichž někteří postoupili do druhého kola pracovních pohovorů, tak i zaměstnavatelů. Zařadila se tak mezi řadu obdobných akcí, které ÚP ČR pořádá po celé republice. Jen v loňském roce proběhlo 116 burz či miniburz práce.
 
Miniburza se konala v rámci projektu „Rozvoj systému podpory osob se zdravotním postižením na volném trhu práce“. Jeho cílovou skupinou jsou nejen zaměstnavatelé a klienti se zdravotním postižením, ale také zaměstnanci ÚP ČR. Konkrétně speciálně proškolení poradci OZP, jejichž náplní práce je poskytování cíleného poradenství osobám se zdravotním postižením. Vzniká tak koordinovaná síť specialistů. Součástí jejich činnosti je zároveň i komunikace se zaměstnavateli, sociálními partnery nebo třeba pracovníky poskytujícími sociální práci. Tak aby se podařilo co nejvíce propojit nabídku s poptávkou na trhu práce s ohledem na potřeby jednotlivých uchazečů z této skupiny nezaměstnaných a současně podpořit společenskou odpovědnost zaměstnavatelů. Od počátku roku 2018 poskytli pracovníci projektu celkem 22 658 individuálních poradenství a pomohli 2 089 klientům se zdravotním postižením zpět na trh práce. Podrobnosti k projektu jsou dostupné na http://portal.mpsv.cz/upcr/esf/projekty_v_realizaci/celorep/ozp.
 
„Osoby se zdravotním postižením mají své specifické potřeby a stát, potažmo ÚP ČR, hraje velmi důležitou roli v jejich pracovním uplatnění. Významný podíl odvádějí v tomto ohledu nejen přesně cílené projekty, které vhodně doplňují nástroje a opatření aktivní politiky zaměstnanosti, ale také burzy práce. V rámci standardizace proto stále rozšiřujeme jejich záběr tak, aby byly dostupné všem klientům napříč celou republikou,“ uzavírá generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

 
  • Zdroj: Úřad práce ČR