Mezinárodní agrosalon Země živitelka letos představí přes 600 vystavovatelů!

• Zveřejněno: 17.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Letošního, 48. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka se v Českých Budějovicích představí přes 600 vystavovatelů. Podle organizátorů, jak oznámili na tiskové konferenci, výstavní plochy jsou obsazené podobně jako v posledním předpandemickém roce 2019. Chovatelé přivezou rekordní počet hospodářských zvířat, 185 kusů masného skotu. Světovou premiéru bude mít na výstavě samochodný krmný míchací vůz. Základní vstupné na výstavu, která potrvá od 25. do 30. srpna, letos zdražilo o dvacetikorunu na 200 Kč.

Podle předsedy představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmíra Severina organizátoři se chtějí co nejvíce přiblížit ročníku 2019, který byl úspěšný jak z počtu vystavovatelů, tak návštěvníků. Podle něho to prokazují tím, že z pohledu obsazenosti ploch tento jimi vytýčený úkol splnili. V roce 2019 přilákala Země živitelka 123.017 platících návštěvníků, odborníků a hostů. Bylo to nejvíce od roku 2003, odkdy je výstava šestidenní. Loni navštívilo agrosalon 97.500 lidí. Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá.

Podtitulem letošního ročníku Země živitelky je „Budoucnost české krajiny“. Organizátoři chtějí při výstavě zdůraznit, jak čeští zemědělci, rybáři i lesáci pečují o krajinu. Připomenou i kvalitu českých potravin. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala se Česká republika, a tím i české zemědělství a potravinářství, nalézá v situaci, kdy zde máme obrovské ambice Evropské komise, které se týkají Zelené dohody pro Evropu neboli Green Dealu. Ovšem zároveň poznamenal, je zde problém vysokých nákladů pro zemědělce a zároveň bohužel vysokých cen potravin pro spotřebitele. „Chceme najít cestu, aby tady mohlo fungovat udržitelné zemědělství, šetrné ke krajině a aby spotřebitel mohl nakupovat kvalitní, čerstvé potraviny, ale za dostupné ceny," řekl pro ČTK Jan Doležal.

Podle organizátorů letošní ročník agrosalonu Země živitelka logicky nabídne i prezentaci českého předsednictví v EU, a to v pavilonu T2. Největší část výstavní plochy je věnována zemědělské technice. Lidé se seznámí se stroji, které dokážou snížit erozi půdy nebo zvýšit kvalitu podzemních vod, jak řekl Severin. Poprvé spatří samochodný krmný míchací vůz i letošní novinku, prvního vinohradnického robota Bakus. Návštěvníci uvidí i historické zemědělské stroje. Zemědělské technice je letos věnována největší část výstavních ploch.

Akce zahrne i výstavu norických koní, šampionát v rychlostní střiži ovcí či show skotu, o niž mají letos vystavovatelé rekordní zájem. V pavilonech D1 až D3 a v mobilních kotcích a boxech jsou ustájena hospodářská zvířata. Pavilon T1 patří českým výrobcům nabízejícím kvalitní české potraviny, které je možné ochutnat i zakoupit za zvýhodněné ceny. Tradičně zde vystavují odborné organizace, státní instituce a zemědělské firmy, včetně expozic jednotlivých krajů České republiky. Všechny organizace, které jsou v pavilonu T1, poskytují odborné informace veřejnosti.

Organizátoři ageosolu rovněž připomínají, že pravidelnou součástí Země živitelky je prestižní soutěž o nejlepší vystavený exponát Zlatý klas. Soutěžními exponáty jsou špičkové výrobky a novinky z oblasti techniky i mechanizace prací v zemědělství, vědy a výzkumu v zemědělství nebo opravárenství, dále exponáty z potravinářství, lesního a vodního hospodářství, z oblasti ochrany životního prostředí. Soutěžní exponáty se dělí do 4 kategorií: rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potravinářství a zpracovatelský průmysl. Ocenění uděluje soutěžní porota složená z odborníků. Tvoří ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu. Každý rok se v soutěži může rozdělit až 30 ocenění. Soutěžní porota má možnost udělit ocenění Zlatý klas s kytičkou exponátu představující mimořádný přínos pro ochranu životního prostředí a v případě produktů potravinového charakteru jsou to potraviny, jež se vyznačují mimořádně kvalitativními parametry a standardy.

Přirozeně, že agrosalon Země živitelka nabízí bohatý odborný a doprovodný program, a to především v oblasti kulturního vyžití a zážitků. Rovněž organizátoři pamatují i na děti, protože se, jako obvykle počítá s četnými návštěvami rodin s dětmi. Pro ně přípraven, po celou dobu výstavy, program „Děti a zemědělská technika“.

Letošního ročníku agrosalonu Země živitelka se zúčastní i prezident ČR Miloš Zeman.

• Zdroj: ČTK, Výstaviště České Budějovice