Manifest industriAll Europe 2019

  • Zveřejněno: 19.03.2019

IndustriAll European Trade Union - federace nezávislých a demokratických odborových svazů - vydala manifest k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu, ve kterém vyzývá všechny pracovníky v Evropské unii, aby v květnu roku 2019 vyšli do volebních místností a hlasovali pro Evropu, která posiluje sociální pokrok, buduje solidaritu, vytváří slušné zaměstnání a umožňuje dobrou kvalitu života pro všechny.

„Vyzýváme k obnovení evropského projektu založeného na jeho základních hodnotách, tj. sociálních hodnotách,“ uvádí se v manifestu.

Manifest je zacílen na to, co evropští průmysloví zaměstnanci a členové industriAll Europe požadují: kvalitní pracovní místa pro všechny, více sociální Evropy, větší demokracii na pracovištích a skutečná evropská řešení nutná pro rozvoj a růst evropského zpracovatelského průmyslu, za účelem tvorby vysoce kvalitních pracovních míst.

Nezapomeňte: pouze ti, kteří hlasují, budou mít slovo!

V manifestu se dále praví: „Jednáme společně s cílem optimalizace našich silných stránek, abychom lépe chránili a prosazovali práva pracovníků v našem průmyslu a odvětvích. Chceme zachovat úspěchy evropského integračního procesu: mír a demokracii, přístup k dobrému vzdělání pro všechny, sociální zabezpečení, ochranu lidských práv, svobodu projevu ... Toto dědictví nesmí být podkopáváno.“
________________________

IndustriAll European Trade Union je federace nezávislých a demokratických odborových svazů, které zastupují manuální a nemanuální pracovníky v odvětvích kovu, chemie, energetiky, těžebního průmyslu, textilu, oděvnictví a obuvi a souvisejících průmyslových odvětvích a činnostech. Jedná se o zhruba 7 milionů pracujících mužů a žen, kteří se sjednotili v rámci 177 národních odborových organizacích v 38 evropských zemích.
________________________

Volby do Evropského parlamentu proběhnou v České republice v pátek a sobotu 24. a 25. května. Ve volbách, které se opakují každých pět let, může český volič rozdělit mandáty mezi 21 poslanců (z celkového počtu 705). Nejsilnější politickou skupinou po volbách v květnu 2014 se stala Evropská lidová strana (EPP) se 217 zástupci, za ní se umístila aliance socialistů a demokratů (S&D) s 189 křesly. V Česku obdrželo po čtyřech mandátech hnutí ANO, ČSSD a koalice TOP09 a STAN. Zbylá křesla si rozdělily KSČM (tři), KDU-ČSL (tři), ODS (dvě) a Svobodní (jedno).

 

 

  • Zdroj: OS KOVO