Letiště Praha chce rámcový úvěr až za sedm miliard

  • Zveřejněno: 10.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Letiště Praha si plánuje otevřít rámcový úvěr ve výši až sedmi miliard korun. Financovat z něj bude své současné závazky a také další rozvoj. Společnost proto nyní zahájila výběrové řízení na poskytovatele úvěru. Provoz na letišti je už víc než rok kvůli pandemii koronaviru v útlumu. Po většinu krize zatím fungovalo z vlastních zdrojů. 

Podle zpravodajství serveru Novinky.cz vedle stávajících závazků společnosti chce letiště z peněz financovat i svůj další udržitelný rozvoj. U připravovaných projektů proto chce postupovat podle takzvaných prvků ESG, tedy zásad udržitelného podnikání, což podle letiště kvitují i tuzemské banky. 

„Letiště Praha tak může zúročit svůj dlouholetý aktivní přístup nejen k udržitelnému rozvoji, ale také ekologii nebo třeba sociálním otázkám. Navíc v kombinaci s nejlepším ratingem od agentury Moody's Investors Service pro evropská letiště díky tomu získáme velmi dobré podmínky a výhodnější financování,” uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. 

Novinky.cz ve své zprávě dále uvádějí, že letecký provoz už více než rok výrazně omezuje koronavirová krize. Pražské letiště kvůli ní loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent cestujících. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let. 

Útlum zatím pokračuje i letos, ve čtvrtletí činil meziroční pokles 90 procent na 251 tisíc odbavených cestujících. Situace by se podle současných očekávání měla postupně zlepšovat během léta.

  • Zdroj: Novinky.cz