Kováci v Latécoère si rozumí lépe s Francouzi než s Čechy

• Zveřejněno: 18.01.2020
  • Autor: (mia)
Jedním z nejvýznamnějších podniků na výrobu letadel v Československé republice se stal závod Letov, který vznikl po konci první světové války na severním okraji Prahy v Letňanech. Tradice letecké výroby se v něm udržela více než sto let. Od roku 2000 je podnik součástí francouzského koncernu Latécoère a své špičkové výrobky – dveře a jejich části – dodává věhlasným společnostem jako jsou Airbus, Boeing nebo Embraer. Kováckým odborům se v Letňanech podařilo navázat kvalitní sociální dialog s managementem a odboráři významně přispívají k úspěšnému chodu firmy.

„V současné době máme s vedením Latécoère dobré vztahy, kolektivní vyjednávání probíhá korektně, obě strany dokáží přistoupit na kompromisy. Zlepšení vzájemné komunikace však nastalo až poté, co nastoupil francouzský management, s předchozím českým vedením jednání vázla,“ popisuje hledání společné řeči managementu
a odborů v Latécoère předseda Základní organizace – LETOV, Odborového svazu KOVO Petr Doležal. „Problematický přístup původního českého managementu k řešení problémů vytvořil ve firmě atmosféru napětí, začali odcházet dlouholetí zaměstnanci, kteří odmítali dál pracovat pod tlakem. Byly to naše odbory, které se přímým jednáním s nejvyššími zástupci firmy ve Francii zasadily o nápravu. Po sepsání petice za zlepšení situace v podniku, kterou podepsala většina zaměstnanců, došlo k výměně managementu a do vedení usedli francouzští manažeři. První věcí po mém nástupu do funkce předsedy bylo narovnat vztahy, což se myslím podařilo a situace se stabilizovala,“ dodává předseda Doležal.

S novým předsedou se odbory vzpamatovaly
Přestože kovácké odbory mají v letňanském závodě dlouhou tradici, jejich působení nebylo vždy efektivní, nedokázaly se prosadit. „Odbory u nás zažily těžké období okolo roku 2012, náš výbor příliš nefungoval, jednou se nepodařilo vůbec uzavřít kolektivní smlouvu, podruhé se vyjednávání táhlo třináct měsíců, viděli jsme, že potřebujeme
změnu vedení. Na členské schůzi nakonec došlo k odvolání předsedy ZO, a protože jsem již delší dobu působil v dílenském výboru, byl jsem zvolen novým předsedou, nakonec mi ta funkce zbyla a vykonávám ji už pět let jako částečně uvolněný předseda,“ vzpomíná Petr Doležal, který současně pracuje v Letovu jako operátor výroby.

Po vlastní reorganizaci a pozitivní změně ve vedení podniku se letňanští odboráři mohli pustit do účinného kolektivního vyjednávání. Jejich dobrá práce se odrazila na úspěšně vyjednaných kolektivních smlouvách, množství získaných benefitů a na vzrůstu členské základny.

„Když jsem nastoupil do funkce předsedy, bylo v odborech asi sto členů. Za dva roky se nám podařilo členskou základnu zdvojnásobit a během posledních let přibyla další stovka. Lidé začínají chápat, že vstupem do odborů zlepší naši vyjednávací pozici. Úspěchy kolektivního vyjednávání jsou jasným argumentem pro účast v odborech. Patří
mezi ně například každoroční zvyšování tarifů mezd, navyšují se benefity, získali jsme 5% příspěvek z hrubé mzdy na penzijní připojištění. Určitě hrají roli také výhody, které nabízí členům přímo naše ZO, jako jsou různé zájezdy, výhodné nabídky operátora T-Mobile nebo příspěvky na dětské tábory a další. Zkrátka účast v odborech je výhodná a více než třetina z 800 zaměstnanců letňanského Latécoère už jsou kováci, podporu ale cítím i od neodborářů,“ přibližuje činnost místních odborů předseda Doležal.

Férovost si cení obě strany
Spolupráci s odbory si chválí také personální ředitelka Latécoère Czech Republic s.r.o. Gabriela Kahounová. „Moje zkušenost se zástupci odborářů byla vždy dobrá. Dle mého názoru je nejdůležitější vzájemná férovost a komunikace, pak jde vše. Mohu říci, alespoň to tak vnímám já, že spolupráce je skvělá a jsem moc ráda, že Petr Doležal jako
předseda odborů spolupracuje, poslouchá a vnímá, což je důležité. Naše spolupráce je téměř na týdenní bázi. Máme nastaveny pravidelné schůzky, a když je potřeba, zveme i kolegy z managementu včetně jednatele společnosti. Většinou se vždy domluvíme, na začátku se může zdát jednání rozdílné, ale po vyjasnění a upřesnění se snažíme najít
jednu cestu,“ dodává personální ředitelka Gabriela Kahounová.

Kováci se v Latécoère vydali správným směrem, podle předsedy Doležala ale nehodlají usnout na vavřínech. „Chceme dále v maximální možné míře vyjednávat zvyšování mezd, tarifů a benefitů. Budeme dále tlačit na zlepšování pracovního prostředí. Firma v oblasti bezpečnosti práce a pracovních podmínek hodně investovala, zavádějí se nové
ochranné systémy. Tento trend chceme udržet. Máme velkou motivaci, letecký obor je prestižní a pro mnohé z nás jde o srdeční záležitost,“ zdůrazňuje předseda Základní organizace – LETOV, Odborového svazu KOVO Petr Doležal.

• Zdroj: OS KOVO, Kovák