Konec práce z domova home office v České republice? Většina firem chce své lidi zpět, ztrácejí prý pracovní návyky!

  • Zveřejněno: 20.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Většina českých firem chce své zaměstnance zpátky na pracovištích, podle zpravodajství České televize to vyplývá z průzkumu mezi sedmi stovkami zaměstnavatelů. Ti často soudí, že lidé jsou doma méně produktivní nebo úplně ztrácejí pracovní návyky. Některé podniky ale i přesto připouštějí, že alespoň část práce by lidé mohli i dál dělat z domova.

Takzvaný home office řadě zaměstnanců vyhovuje. Nemusejí například dlouho dojíždět do místa svého zaměstnání. Uznávají to i někteří zaměstnavatelé. Například ředitelka firmy Sodexo Benefity Martina Machová říká: „Věříme, že když mají lidé svobodu, dosahují nejlepších výsledků. A to je to, na čem záleží. Takže je vlastně jedno, jestli pracují z domova, kanceláře nebo kavárny.“

Česká televize ale dále upozorňuje na to, že mezi českými firmami však převažuje názor, že lidé jsou více produktivní na pracovišti. Podle průzkumu s home officem už nepočítá osmdesát procent oslovených firem, asi čtrnáct procent zaměstnavatelů chce umožnit kombinaci, převážně práci z domova nadále preferují jenom dvě procenta společností.

„Zaměstnavatelé se obávají, že nebudou mít zaměstnance pod kontrolou, že nebudou schopni dobře měřit jejich pracovní výkon, mnoho manažerů se samozřejmě bojí, že když na ty lidi nevidí každý den, tak že se budou někde poflakovat,“ uvedla generální ředitelka Manpower Group Jaroslava Rezlerová.

Podle některých firem zaměstnanci ztrácejí pracovní návyky. Během pandemie pracovala z domova i třetina zaměstnanců firmy Geis. Vedení se nyní rozhodlo, že home office ukončí. „Je pro nás důležité, aby i zaměstnanci z administrativy byli v každodenním kontaktu s provozem. Pro optimální běh a řešení některých situací je potřeba, aby se zaměstnanci měli možnost potkávat mezi sebou,“ popsala manažerka firmy Jaroslava Šindelářová.

Podobný názor na práci z domova má i náchodská společnost Atas elektromotory. Hovoří například o ztrátě pracovních návyků nebo sociální deprivaci. „V žádném případě není možné mluvit o tom, že by byla udržena alespoň úroveň produktivity práce, spíš naopak,“ řekl předseda představenstva společnosti Otto Daněk.

Zkušenost s Home office se výrazně liší. Průzkum v České republice naznačil pokles produktivity, v zahraničí však nikoliv, dodala závěrem ve svém zpravodajství Česká televize
  • Zdroj: Česká televize