Kolik dostanou přidáno kuchařky nebo školníci. Rušení platové třídy působí zmatek

  • Zveřejněno: 17.09.2019

Nejhůře placení státní zaměstnanci dostanou přidáno. Například kuchařka ve školní jídelně by si měla polepšit zhruba o 2200 korun.

Školníci, kuchařky, řidiči, ale i sociální pracovníci a veškeří pracovníci v kultuře se mohou těšit, že v příštím roce dostanou od státu přidáno. A jisté mají, že to bude o více než 1500 korun.

Vláda se totiž dohodla, že kromě plošného přidáni ještě zruší nejnižší platové tarify, podle kterých byly tyto profese vyplácené.

„Jsem absolutně spokojený, bylo to v tu chvíli maximám daného možného,“ řekl Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů, po pondělím jednání tripartity.

Podle zákulisních informací právě on stál za nápadem, aby se všem plošně přidala konkrétní suma a nenavyšovalo se procentuálně.

„Například kuchařka v šesté platové třídě bude mít nárůst 11 procent tarifního platu, nominálně 2220 Kč,“ popisuje František Dobšík z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, jak se konkrétně projeví navýšení na platě kuchařky. Přiblížit se tak může k platu 24 tisícům měsíčně.

„Přidání v průměru asi o dva tisíce korun stále nebude pro kuchařky žádná práce snů, ale tento segment byl dlouhodobě podhodnocovaný, stejně jako sociální služby a zdravotnictví,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Podle něj i nadále školní jídelny trápí fakt, že většina kuchařek je v předdůchodovém věku a obor neláká mladé lidi.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kolik-dostanou-pridano-kucharky-nebo-skolnici-ruseni-platove-tridy-pusobi-zmatek-79006?dop-ab-variant=14&seq-no=1&source=hp

  • Zdroj: seznamzpravy.cz