Kladenská Poldi stojí, odbory nemají zprávy o zahájení výroby

  • Zveřejněno: 21.01.2020
Kladenská huť Poldi stojí, odbory nemají zprávy o zahájení výroby. Nemají ani informace o novém majiteli společnosti, která před rokem Poldi vydražila, řekl v pátek 17. ledna ČTK předseda odborů ZO OS KOVO Hutě Poldi Jozef Kónya.
 
Podle obchodního rejstříku společnost Opimo Trade, která získala Poldi loni v lednu v dražbě za vyvolávací cenu 140 milionů, koupila švýcarská firma K&SC SA. Jako její jednatel je vedený Maja Zdešar ze Slovinské republiky.
 
Deník E15, který na změnu majitele upozornil, napsal s odvoláním na někdejšího jednatele Opimo Trade Pavla Filipčíka, že novým generálním ředitelem kladenských hutí se stal Jan Gajda, který figuroval v představenstvu několika firem z vítkovické skupiny Jana Světlíka. "Jsem tím, kdo má na starosti opětovné rozjetí výroby. V plánu je pokračovat v tradici a navázat na předchozí výrobu," sdělil Gajda E15 bez detailů.
 
Poldi se několik let potýkala s dluhy, v prosinci 2017 skončila v konkurzu, podnik více než dva roky stojí. Kromě pohledávek za energie či materiál dlužil i několikaměsíční platy zaměstnancům. Insolvenční správce musel podle zákona nejprve vypořádávat pohledávky věřitelů, ale ani ty se nepodařilo zcela pokrýt. Celkově dosahovaly několika set milionů korun. Odboráři ale zatím nevzdali boj o dlužné výplaty z období před vyhlášením konkurzu a dražbou.
 
Soud už dřív rozhodl, že vypořádání správce provedl tak, jak mu ukládá platná legislativa. "My jsme podali odvolání," uvedl Kónya s tím, že nyní přišla výzva, aby dodali soudům další podklady. Podle předsedy odborů není zákon nastavený vůči zaměstnancům dostatečně spravedlivě a spolu s dalšími odboráři by chtěl usilovat o to, aby zaměstnanci měli větší šanci na vymáhání dlužných platů.
 
V Poldi ještě před třemi roky pracovalo přes 200 lidí, většině se podařilo najít novou práci, pracovních příležitostí je v regionu dostatek. Někteří odešli do důchodu.
 
 
  • Zdroj: ČTK, OS KOVO