Když nemůžeš zdražit, tak to zmenši. Jak zboží v obchodech požírá „smrskflace“

  • Zveřejněno: 13.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Růst cen v České republice se v dubnu vrátil nad tři procenta. Ekonomové očekávají, že inflace u nás zdaleka neřekla poslední slovo a že nás v dalších měsících čeká ještě větší zdražování. Vyšší ceny se ale dají před zákazníky šikovně schovat. Například snižováním objemu či gramáže nejen potravinářských produktů. Proto se také televize CNN Prima NEWS zajímala o to, jaké jsou oblíbené triky výrobců.

„Kolikrát ti mám říkat, že stogramový řízek váží 90 gramů?“ – tímto známým kresleným vtipem, jak šéfkuchař restaurace školil praktikanta o „správné“ hmotnosti podávaných jídel, začínala tato televizní reportáž. Načež televize CNN Prima NEWS k tomu dále dodala, že spotřebitelé však v posledních letech tento minipříběh plný sarkasmu opravdu žijí. A je jedno, zda kupují běžné potraviny, cukrovinky, nápoje nebo třeba prací prášky. Takzvaná „smrskflace“ je oblíbeným trikem výrobců, jak předejít negativním ohlasům na nevyhnutelné zdražování, poznamenala CNN Prima NEWS ve své reportáži.

„Výrobci v poslední době zintenzivňují praxi nenápadného zmenšování objem výrobků, snižování gramáže či ubírání procent alkoholu. Cena potravinového nebo nápojového výrobku zůstává v obchodě stejná, avšak tajně se smrskává právě objem, gramáž nebo kvalita. Zákazník tak za stejnou cenu koupí méně, takže si pohorší podobně jako při cenové inflaci,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda jev, který se v angličtině označuje jako „shrinkflation“ (smrskflace).

Vtip těchto „změn“ spočívá v tom, že zákazník je na změnu čísel na cenovce citlivý, zatímco změny objemu si zpravidla všimne až s velkým zpožděním, pokud vůbec. „Schválně zkuste sami zapátrat v paměti a vzpomenout si, kolik dříve vážila tabulka čokolády, kelímek jogurtu nebo jakého objemu dosahovaly láhve piv některých značek.11. května 2021,“ naservírovala divákům televizní reportáž.

„Až o deset gramů přišly v posledních letech tyčinky Deli nebo Snickers. Tyčinka KitKat Chuky měla původně gramáž 50 gramů, po prvním ztenčování se snížila na 48 gramů a dnes váží jen 40 gramů. Čokolády Figaro, Studentská pečeť, Milka nebo tyčinka Margon ztratily během pár let dvacet gramů,“ dodal Lukáš Kovanda.

Zdaleka však nejde jen o cukrovinky. Například portál Skrblik.cz vyjmenovává další druhy výrobků, které se v posledních letech zmenšily. Před čtyřmi lety přestala Coca-Cola prodávat limonádu ve dvoulitrové lahvi, od té doby jsou na pultech balení po 1,75 a 2,25 litru. Oblíbený instantní kakaový nápoj Granko se v roce 2015 zmenšil o 50 gramů na současných 450, litrové balení prostředku na mytí nádobí Jar už má jen 900 mililitrů, tuhý deodorant Old Spice už několik let nemá 65, nýbrž jen 50 mililitrů.

Podle CNN Prima NEWS doslova globální skandál v roce 2016 způsobil výrobce oblíbené čokolády Toblerone, americká společnost Mondelez International. Cukrovinka totiž přišla o 50 gramů své hmotnosti vskutku originálním způsobem, navíc takovým, kterého si její fanoušci nemohli nevšimnout. Mezi charakteristickými trojúhelníkovými kousky se totiž zvětšily mezery. Někteří zákazníci si tak začali stěžovat, že výrobek namísto alpských vrcholků připomíná placaté Nizozemsko. Zhruba po dvou letech se Mondelez rozhodl své vlajkové lodi vrátit čest a mezery mezi trojúhelníky zase zmenšit.

Výrobci se, podle CNN Prima NEWS, ale brání nařčení, že by jediným důvodem zmenšování hmotnosti produktů byla snaha schovat před zákazníky zdražení. „Zmenšování velikosti výrobků, které se občas děje při potravinářských i nepotravinářských produktech, může mít několik důvodů – od nákladových po marketingové,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Robert Kičina, tiskový mluvčí společnosti Nestlé, která na tuzemský trh dodává širokou škálu zejména potravinářského tovaru.

Podle něho jsou však úpravy rozměrů výrobků někdy nevyhnutelné. „Například při dlouhodobém zdražení vstupních surovin, zlepšení receptury, nebo zvýšení jiných výrobních nákladů mají firmy prakticky dvě možnosti, jak zajistit přiměřenou úroveň ziskovosti výrobku: buď zvýšit cenu, nebo zachovat cenu a snížit gramáž. Pokud by k jedné či druhé úpravě nedošlo, stal by se výrobek pro firmu nerentabilní a přestal by se vyrábět,“ dodal Robert Kičina. Takže, změnou receptury vysvětlil tiskový mluvčí společnosti Nestlé právě úbytek hmotnosti u zmíněné tyčinky Margot.

„Jindy může být důvodem snižování gramáží udržitelnost, kdy se nahrazují suroviny a receptury upravují tak, aby výživová hodnota porcí zůstala stejná. Tím může dojít ke zmenšení gramáže, zmenšení obalů a tím se sníží vliv na zatížení naší planety,“ vysvětloval Robert Kičina. V nejbližší době však prý zmenšování výrobků Nestlé neplánuje, tiskový mluvčí společnosti ale nevyloučil úpravy cen u jednotlivých výrobků z důvodu zdražení vstupních surovin nebo obalů.

„Naše společnost nic takového v plánu nemá. Pivo nabízíme v obalech standardní velikosti. K úpravě ceny našich piv přistupujeme vždy po důkladné analýze všech nákladů. Pokud bychom se pro tento krok rozhodli, budeme nejprve informovat naše obchodní partnery,“ uvedla pro CNN Prima NEWS tisková mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS