K soudu v Plzni přijdou 19. června stovky kovářů z Pilsen Steelu

  • Zveřejněno: 12.06.2019
  • Autor: (ČTK) 7. června 2019

K budově Krajského soudu v centru Plzně by měly 19. června přijít stovky kovářů a slévačů z Pilsen Steelu. Budou požadovat, aby soud a správce pomohli obnovit výrobu a také vyplatit dlužné mzdy. Odbory je budou maximálně pobízet, aby přišli v co největším počtu, protože to bude velmi důležité, řekla v pátek 7. června ČTK Ivanka Smolková, předsedkyně odborů plzeňských hutí a kováren, které jsou v insolvenčním řízení a od ledna nevyrábí. Soud v Plzni bude od 09:00 rozhodovat, zda firma projde reorganizací, nebo spadne do konkurzu.

"Všichni, kdo ve firmě chtějí setrvat, by tam měli vyrazit už na 8:30, aby to tam náhodou neuzavřeli. Aby je soudkyně viděla, zatím jsou to pro ni imaginární čísla," uvedla.

Soud jmenuje správce a zvolí řádný věřitelský výbor. Ten pak bude rozhodovat o uspokojení pohledávek včetně zaměstnaneckých. Téměř 600 pracovníkům ještě úřad práce tento týden vyplatil dlužné mzdy za březen a duben, ale za květen už zřejmě výplaty nedostanou. Mezní termín je dle kolektivní smlouvy 15. červen.

Původně měli lidé ještě peníze za květen obdržet. Firma už dříve požádala soud o prodej 92.000 emisních povolenek s deklarovaným cílem uspokojit zaměstnance. Za jejich prodej měl Pilsen Steel inkasovat desítky milionů korun, což by uhradilo více výplat, energie, ostrahu i údržbu. "Soudkyně, ale podle čerstvé informace z www.justice.cz rozhodla, že dlužník nesmí povolenky prodat," uvedla Smolková, která je z rozhodnutí velmi zklamaná a nechápe ho, protože dlužník (firma Pilsen Steel) podle ní může do rozhodnutí soudu, tedy do 19. června, manipulovat s veškerým majetkem bez omezení. "Tyto peníze tedy budou použity úplně na něco jiného než na mzdy zaměstnancům," uvedla. Proti prodeji povolenek byl podle ní také předběžný insolvenční správce.

Podle Smolkové zatím zaměstnanci hromadně neodcházejí. Důvodem je, že si převážná většina z nich pamatuje první insolvenci v letech 2012 až 2014. "A ať už situace ve firmě byla jakákoliv, tak se k nim zaměstnavatel vždy choval slušně a náhradu mzdy jim vždy zaplatil a pak se zdánlivě situace stabilizovala," uvedla. Lidé podle Smolkové neměli žádné informace od vedení a nevěděli, že firma hospodaří se ztrátou. Mysleli si, že je stále v dobré kondici a že to dopadne jako při minulé insolvenci. "Dnes je ale situace úplně jiná než v roce 2012 a firma je prázdná zadlužená slupka, protože všechna aktiva, které Pilsen Steel vlastnila, jsou dnes zastavené - pozemky, budovy a stroje," řekla.
__________________________

Firmu Pilsen Steel, kterou vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, loni přestala financovat ruská banka VEB Kapital. V podniku funguje od března předběžný insolvenční správce Jaroslav Brož. Soud stále přijímá přihlášky pohledávek věřitelů. Podle odborářů, kteří jejich výši nasčítali v insolvenčním rejstříku, dluží podnik přes 20 miliard korun. Insolvenci dozoruje státní zástupce.

 

 

  • Zdroj: OS KOVO