Jak je to s prací v obchodě na Velikonoční pondělí

  • Zveřejněno: 14.04.2017

Blíží se Velikonoční pondělí, kdy budou podle zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě uzavřeny prodejny s prodejní plochou nad 200 m². Zaměstnanci řetězců a dalších provozů (například distribučních logistických center) tak budou moci v tento den zůstat doma se svými blízkými. V této souvislosti jsme zaznamenali různé dotazy. Ty nejdůležitější jsme vybrali a odpovědi na ně nyní nabízíme i Vám.

Pracuji v supermarketu jako pokladní. Mám 12hodinové směny, jeden týden krátký, druhý dlouhý. Na Velikonoční pondělí bude náš obchod uzavřen a vedoucí tvrdí, že si svátek musíme napracovat. Je to pravda?
Z Vašeho dotazu vyplývá, že pracujete v režimu nerovnoměrně rozvržené pracovní doby. Rozvrh pracovní doby určuje zaměstnavatel. Na stanovenou týdenní pracovní dobu, která činí maximálně 40 hodin týdně, se v průměru dostanete až po uplynutí takzvaného vyrovnávacího období, které je dle zákoníku práce nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích (nebo může být v kolektivní smlouvě sjednáno až 52 týdnů po sobě jdoucích). Pokud Vám zaměstnavatel nenaplánuje směnu na svátek, svůj fond pracovní doby si odpracujete v jiné dny dle svého rozvrhu směn. Tato situace se v žádném případě nedá označit za „napracování“ svátku, neboť zaměstnanec neodpracuje nic nad rámec svého fondu pracovní doby.

Pracuji v obchodě jako prodavač v nerovnoměrném pracovním režimu a na státní svátek mám naplánovanou směnu. Dozvěděl jsem se, že náš obchod bude muset být uzavřen. Můj vedoucí tvrdí, že si musím svátek napracovat. Má pravdu?
Vedoucí pravdu nemá. Protože máte naplánovanou směnu na svátek, kdy bude zavřeno, ušla by Vám v důsledku svátku mzda, proto máte za dobu svátku právo na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Pokud by po Vás zaměstnavatel chtěl tuto dobu napracovat, byl by jeho požadavek v rozporu se zákoníkem práce.

Pracuji v supermarketu jako účetní s pravidelnou pracovní dobou od pondělí do pátku 8 hodin denně. Na Velikonoční pondělí bude náš obchod uzavřen. Dostanu dobu svátku zaplacenou, nebo si ji musím napracovat v jiný den?
Svátek si napracovávat nemusíte. V tomto případě se svátek započítává do týdenního fondu pracovní doby a vy máte za dobu svátku právo na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku místo mzdy, která by Vám ušla v důsledku svátku.

Pracuji v supermarketu jako v úseku lahůdek. Naše provozovna má méně než 200 m² prodejní plochy. Nevím, zda se zákon o prodejní době vztahuje i na naši prodejnu. Vedoucí naší prodejny tvrdí, že budeme mít na Velikonoční pondělí otevřeno.
Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě se vztahuje na prodejny, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 m². Na váš obchod se tedy tento zákon nevztahuje. Pokud bude obchod otevřen ve státní svátek a vy budete pracovat, náleží Vám dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek. Se zaměstnavatelem se můžete dohodnout na poskytnutí příplatku ke mzdě místo náhradního volna. Příplatek musí dosáhnout přinejmenším výše průměrného výdělku.

 

 

 

 

 

 

 

  • Zdroj: OSPO