Iveco trhá rekordy v produkci i zisku. Zaměstnancům ale nabídlo jen 2,8 %

  • Zveřejněno: 13.02.2020
Společnost Iveco Czech Republic ve Vysokém Mýtě loni vyrobila rekordní počet autobusů a hlásí meziroční nárůst produkce o skvělých 7,6 %. Svým zaměstnancům ovšem nabízí pro letošek garantované zvýšení mezd o pouhých 2,8 %. Tedy jen o tolik, kolik má podle odhadů ekonomů činit v letošním roce míra inflace. Zaměstnance návrh firmy pobouřil. Tamní odbory jsou s návrhem zaměstnavatele nespokojeny a připouštějí, že situace může vyústit ve stávku. Iveco navrhlo dále pokračovat v kolektivním vyjednávání před zprostředkovatelem.
 
Před několika dny uspořádala  ZO OS KOVO Karosa  v reakci na neúspěšné kolektivní vyjednávání dva mítinky s masivní účastí zaměstnanců nespokojených s nepoměrem mezi rostoucími zisky firmy a výší mezd. Shodují se na tom, že se prosperita a trvalý růst zakázek musí projevit v důstojné odměně za jejich práci. Naprostá většina z nich vyjádřila jednoznačnou podporu případné stávce.  „Odbory požadují nárůst tarifních mezd o 5 000 korun každému zaměstnanci, a to bez rozdílu pracovního zařazení, abychom se alespoň přiblížili průměrným mzdám v AutoSAPu, sdružení společností působících v automobilovém průmyslu, jehož jsme členy,” přibližuje situaci zaměstnanců  předseda ZO OS KOVO Karosa Bohuslav Vítek.
 
Mzdová vize, kterou při kolektivních vyjednáváních management prosazuje, počítá s navýšením mezd o 2,8 %. Další navýšení o 2,2 % by se pak mělo řídit podle tzv. distribuční matice a záviselo by na dalších ukazatelích, takže by šlo o nenárokovou složku mzdy. Odbory trvají na zvýšení tarifních mezd plošně o 5 000 korun. Vycházejí přitom z tvrdých ekonomických dat i srovnání mezd v automobilovém průmyslu v České republice. „To, s čím vedení přišlo, je pro zaměstnance, kteří svou prací firmě už pět let za sebou zajišťují rostoucí zisky, nedůstojné. Iveco se umístilo na druhém místě nejlepších zaměstnavatelů v Pardubickém kraji v roce 2019, chlubí se růstem produkce, zakázek, k jednáním ale přišlo s návrhem, který je pro lidi urážkou. Garantované navýšení o inflaci je reálně nulové navýšení,” konstatuje Bohuslav Vítek.
 
„Vracíme se k modelu raného kapitalismu 19. století, snahou je vyždímat z vás co nejvíc,” řekl na mítinku se zaměstnanci Iveca ve Vysokém Mýtě předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček. „Poté, co jsem se seznámil se stavem dosavadních jednání a reálnou siuací firmy, máte nejen podporu mou, ale podporu celého odborového svazu, a to i za předpokladu, že jednání před zprostředkovatelem nepovedou k úspěšnému výsledku a dojde na nejzazší zákonnou možnost k prosazení vašich požadavků, kterou je stávka,” podpořil odboráře předseda Jaroslav Souček.
 
 
__________________________
Podle údajů zveřejněných koncem ledna v tiskové zprávě společnosti Iveco Czech Republic se loni ve Vysokém Mýtě vyrobilo 4 612 autobusů, nejvíce v historii závodu. Meziroční produkce stoupla o 7,6 % (nárůst o 326 autobusů). Celých 93 % produkce míří k zahraničním odběratelům -  nejčastěji do Francie, Itálie a Německa. Ve Vysokém Mýtě Iveco zaměstnávalo podle údajů z konce prosince loňského roku celkem 3 879 zaměstnanců, z toho 2 956 kmenových a 923 agenturních. Členy Odborového svazu KOVO je 1 147 z nich.
 
 
  • Zdroj: OS KOVO