IG Metall: Chceme spravedlivou transformaci

  • Zveřejněno: 11.07.2019

Více než 50 000 lidí se sešlo v sobotu 29. června v Berlíně na manifestaci organizované německým odborovým svazem IG Metall za sociálně spravedlivý a demokratický charakter očekávané transformace.

Němečtí kováci jasně vzkázali zaměstnavatelům a politikům, že nadcházející digitalizace a nové ekologické požadavky nesmí způsobit rozvrat ve společnosti a zanechávat za sebou masy nezaměstnaných a sociálně vyloučených lidí, kteří na změny doplatí.

Předseda IGM Jörg Hofmann ve svém projevu před desítkami tisíc demonstrantů zdůraznil, že politici a zaměstnavatelé musí transformace využít k vytvoření lepších pracovních míst. „Transformace musí být prováděna sociálně, ekologicky a demokraticky. Je nutné, aby technický pokrok vedl k pokroku v sociální oblasti. Požadujeme zavedení zvláštního příspěvku pro práci na zkrácený úvazek (Kurzarbeit) během transformace. Tím se zabrání propouštění a zaměstnanci budou mít šanci rekvalifikovat se na nové pracovní pozice,“ přednesl Hofmann požadavky německých odborů.

Němečtí kováci zároveň požadují od politiků konkrétní kroky v zájmu zaměstnanců a ochrany životního prostředí, které povedou k pozitivním změnám v mobilitě a ve využívání energie. „Nechceme dále vést obecné debaty o cílech, očekáváme konečně konkrétní opatření. Je nezbytné vybudování celoplošné a spolehlivé infrastruktury rychlonabíjecích stanic pro elektromobily, dále jsou zapotřebí masivní investice do místní dopravy a do železnice,“ uvedl předseda IGM Jörg Hofmann.

Na demonstraci se sjeli odboráři z celého Německa. Mnozí dorazili do Berlína již během noci speciálními autobusy a vlaky. Během demonstrace se masivní vlna účastníků vydala vládní čtvrtí k Braniborské bráně.

 

 

  • Zdroj: OS KOVO