Hygienické službě opět hrozí odebrání kompetencí, OS se obrátil na poslance

  • Zveřejněno: 20.01.2021
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a jeho výbor sekce pracovníků hygienické služby se obrátily na poslankyně a poslance se žádostí o odmítnutí odebrání kompetencí hygienické službě. V době nouzového stavu, bez projednání se sociálními partnery, bez řádného projednání ve výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny se schyluje k destrukci hygienické služby.
 

V Praze dne 8. ledna 2021

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte, abychom se na Vás znovu obrátily se žádostí, abyste při projednávání 3. čtení novely zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 502) odmítli pozměňovací návrh pana poslance Jana Birkeho (ČSSD), který byl usnesením garančního zemědělského výboru PSP doporučen k projednání na plénu v rámci 3. čtení novely zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 502).

Důvodem této naší žádosti je skutečnost, že předmětná poslanecká iniciativa navrhuje do právní regulace vnést bezprecedentní omezení státního zdravotního dozoru vykonávaného hygienickou službou v provozovnách stravovacích služeb, což je v příkrém rozporu s požadavkem komplexního pojetí ochrany veřejného zdraví doposud v ČR uplatňovaného.

Základem státního zdravotního dozoru je posuzování a hodnocení zdravotních rizik uložené hygienickým stanicím jako jedinému z dozorových orgánů přímo zákonem (zákon č. 258/2000 Sb.). Z důvodu absence zdravotnické kvalifikace inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zachovává sice v resortu zdravotnictví dozor nad řešením mimořádných událostí, stravovací služby ale patří k nejrizikovějším prostředím, a právě proto je jim ze strany orgánů ochrany veřejného zdraví dlouhodobě věnována zvýšená pozornost.

Je nepřijatelné, aby návrh změny zákona na jedné straně odtrhl orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) od dozoru i prevence a na straně druhé očekával, že budou v případě zdravotních hrozeb účinně zasahovat. Pozměňovací návrh tím navíc dále zvyšuje byrokratickou zátěž podnikatelů v oboru stravovacích služeb a vytváří předpoklad pro duplicitní postupy dozorových orgánů.

Orgány ochrany veřejného zdraví prováděly výlučný dozor ve všech provozovnách stravovacích služeb kontinuálně od vzniku hygienické služby v ČSR až do roku 2015 (kdy byly donuceny ke sdílení svých dozorových kompetencí se SZPI v některých typech provozoven). Stejně tak jako dotčené orgány dlouhodobě výlučně posuzují a schvalují projektové dokumentace těchto provozoven pro účely stavebního řízení. OOVZ disponují k efektivnímu výkonu dozoru ve všech provozovnách stravovacích služeb lepšími předpoklady než SZPI, a to nejen díky vyššímu počtu kontrolních zaměstnanců se zdravotnickou kvalifikací, potřebnými právními znalostmi, ale především léty odborných zkušeností a nezbytným komplexním pohledem na danou problematiku.

I v současné epidemiologické situaci (epidemie Covid-19) provádějí zaměstnanci KHS státní zdravotní dozor v  provozovnách stravovacích služeb zaměřený mimo jiné i na zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin. K tomu inspektoři SZPI nikdy nebyli a ani nyní nejsou způsobilí. V důsledku toho, na rozdíl od zaměstnanců hygienické služby, nemohou vyloučit z manipulace s potravinami a pokrmy takové zaměstnance stravovacích služeb, kteří by jinak svou činností při manipulaci s potravinami a pokrmy představovali akutní riziko šíření nákazy.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, domníváme se, že přijetí předmětného pozměňovacího návrhu by ve svém důsledku vedlo k závažnému ohrožení stávající úrovně ochrany veřejného zdraví, protože tento návrh popírá preventivní pojetí práce hygienické služby a omezuje její pravomoci pouze na represi, respektive zásah až v případě vzniku epidemie či jiného poškození zdraví. Jak jistě netřeba připomínat, prevence je vždy nejen levnější, ale při zajišťování ochrany veřejného zdraví naprosto klíčový princip, a bylo by tudíž žádoucí, aby výkon státního zdravotního dozoru v  provozovnách stravovacích služeb byl nadále prováděn hygienickou službou v neomezeném rozsahu.

Děkujeme Vám za hlasování proti předmětnému pozměňovacímu návrhu.

Bc. Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

MUDr. Gacka Slavíková, řídící sekce pracovníků hygienické služby OSZSP ČR

Ing. Ivana Břeňková, vedoucí Pracovního týmu RHSD pro zdravotnictví

 

 

 

  • Zdroj: Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR