Hospody už propouštějí i profesionály, návrat bude těžký, říká restauratér

  • Zveřejněno: 14.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vidina návratu do normálního provozu se restauracím vzdaluje. „Dosud propouštěly hlavně brigádníky, nyní přicházejí na řadu kmenoví zaměstnanci,“ říká pro Mladou frontu DNES Richard Beníšek, šéf společnosti speedlo, která dodává restauracím objednávkové systémy. Chybějící profesionálové budou podle něj po uvolnění restrikcí chybět.

Na otázku deníku, zda by bylo pro restaurace výhodné, kdyby stejně, jako hotely ve 4. Stupni, mohly mít otevřeno s tím, že podmínkou pro zákazníka by byl negativní antigenní či PCR test, Richard Beníšek odpověděl, že si to v praxi neumí představit. Pro restaurace by to znamenalo, že přejímají zodpovědnost za to, že každého zákazníka nejprve zkontrolují. Načež sám si položil otázku, jak starý by ten test měl být? Odpověděl si, zda si někdo umí představit, že by lidé chodili na testy třeba čtyřikráte do měsíce, kdyby chtěli jít do restaurace několikráte za měsíc, aby si dali pivo. To si prostě neumí představit.

Na další otázku, zda restauracím pomůže změna tabulky PES, odvětil, že reálná změna pro restaurace bude až od 2. stupně tabulky PES. Což je zatím v nedohlednu. Konstatoval, že možnost obsazení kapacity ze 30 % ve třetím stupni je přesně na hraně rentability, kdy se spoustě provozovatelů ještě nevyplatí alokovat personál na obsluhu „placu“.

Na otázku deníku, jak dlouho to restaurace mohou vydržet, odpověděl, že nejde o to, jak dlouho to přežijí, ale o to, jak dlouho se z toho budou sbírat. Úplné zavření je pro spoustu provozovatelů až naprosto krajní řešení, které budou oddalovat, jak jen to půjde, a to i s pomocí dotací a kompenzací. Horší ale je, že jsou nuceni propustit zaškolený personál. Do teď propouštěli méně kvalifikované zaměstnance a brigádníky, ale nyní přicházejí na řadu už i kmenoví zaměstnanci, jejichž výplaty majitelé dotovali, aby o ně nepřišli. Dát zpátky do kupy tým lidí, který bude fungovat a restauraci znovu „nakopnout“, bude, podle Richarda beníška, velmi těžké.

Poté se v rozhovoru dostal k tomu, jestli výdejní okénka dokáží pokrýt náklady restaurací. Prohlásil, že nikoliv. Je to, podle něho, jen nástroj, jak neztratit kontakt se zákazníkem a dát možnost personálu pracovat. Tímto se nepokryjí ani základní provozní náklady. Je dost restaurací, které toto velmi rychle pochopily a hledají způsob jak efektivně rozvážet. A právě těm se jejich firma snaží ve speedlu pomoci. Ať už si vozí sami, nebo využijí napojení na Liftago a další služby, které ji dokáží zařídit.

  • Zdroj: Mladá fronta Dnes