Expertní tým prezidenta Miloše Zemana odmítl nejvyšší soudcovskou radu a kritizoval i pomalost soudců!

  • Zveřejněno: 18.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poradní tým prezidenta ČR Miloše Zemana, za účasti ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové, v neděli na jednání na zámku v Lánech odmítl myšlenku nejvyšší soudcovské rady. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to na Twitteru uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Expertní tým podle něj rovněž kritizoval pomalost soudců a státních zástupců.

Jak uvádí Český rozhlas, vytvoření nejvyšší soudní rady požaduje již několik let marně Soudcovská unie. Rada by podle dřívějších plánů soudců měla převzít část kompetencí ministerstva spravedlnosti, spravovat soudnictví nezávisle na prioritách jednotlivých ministrů a reprezentovat justici vůči exekutivě a parlamentu.

V Lánech se dnes, v neděli, konala porada expertního týmu prezidenta republiky Miloše Zemana za účasti ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a exministryně spravedlnosti Marie Benešové. Expertní tým odmítl myšlenku nejvyšší soudcovské rady a kritizoval pomalost soudců a státních zástupců.

Ministr Jan Kněžínek už loni na podzim řekl, že zřízení nejvyšší rady soudnictví není tématem pro aktuální volební období. Nebrání se diskusi o možných změnách ve správě justice, avšak nejprve pokládá za nutné určit kritéria pro výběr kandidátů na soudce. Teprve potom je podle něj možné řešit, kdo bude vykonávat státní správu soudnictví.

Pomalost české justice a přílišnou délku soudních řízení prezident Miloš Zeman opakovaně kritizuje. Ze statistik za rok 2017 vyplývá, že například u Krajského soudu v Ústí nad Labem trvá civilní řízení průměrně déle než šest let, celorepublikový průměr pak přesáhl tři roky.