Enormní poptávka po webkamerách a noteboocích v důsledku pandemie. Prodejci hlásí až tisíciprocentní nárůst

  • Zveřejněno: 28.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poptávka po webkamerách, noteboocích i klávesnicích rapidně roste. Prodejci zaznamenávají až tisíciprocentní nárůst, zájem připisují distanční výuce a práci z domova. Kvůli vysoké poptávce už elektronika začíná docházet. Podle některých lze zlepšení očekávat až v lednu. Podle zpravodajství České televize jí to oznámili oslovení prodejci.

Aktuální pandemická vlna má dopad i na prodejnost technologických zařízení. Enormní zájem zaznamenávají prodejci zejména u webkamer a notebooků. Šéf analytiků nákupního centra Heureka.cz Michal Buzek uvedl, že zvýšený zájem o webkamery sledují na Heurece už od září, kdy meziročně vzrostly prodeje zhruba o tři sta procent. A během posledních tří týdnů došlo k nárůstu prodejů v porovnání s loňským rokem dokonce o více než tisíc procent.

Důvodem tak velkého zájmu je, podle některých prodejců, práce z domova nebo distanční výuka ve školách, při které je nutné mít potřebné vybavení. Mluvčí Datartu Eva Kočicová sdělila, že zvýšená poptávka po noteboocích a webkamerách se projevila už na jaře a zesílila koncem léta, kdy se lidé začali připravovat na druhou vlnu práce z domu. Současné prodeje notebooků jsou v meziročním srovnání vyšší o 400 procent. Datart očekává, že tento trend bude, s ohledem na nárůst práce z domova a omezení prezenční výuky, pokračovat i nadále.

Mluvčí portálu Alza.cz Daniela Chovancová konstatovala, že například v říjnu prodali za dva týdny stejné množství některých IT produktů jako za celý minulý rok. Uvedla, že za třetí čtvrtletí prodali šestkrát více webkamer než v loňském roce za stejné období. Přičemž dodala, že v říjnu je růst poptávky ještě rychlejší. Podle ní enormnímu zájmu o kamery přispívá také finanční dostupnost produktu. Webkamery jsou pro většinu více finančně přijatelné než například nové notebooky. Podle Michala Buzka ze společnosti Heureka.cz je to dáno tím, že průměrná cena nejoblíbenějších webkamer na internetu se pohybuje kolem 500 korun. I proto jejich prodeje meziročně vystřelily tolik. Oproti notebookům se jedná přece jen o nižší investici.

Zákazníci kupují i další příslušenství, které jim usnadní práci z domova. Boom tak zažívá i prodej klávesnic, myší nebo Wi-Fi routerů. Daniela Chovancová z Alzy.cz rovněž uvedla, že prodeje klávesnic se v minulém týdnu meziročně téměř zdvojnásobily Dvakrát je větší zájem o myši, případně sety klávesnic a myší, kancelářských židlí a křesel a v neposlední řadě i u Wi-Fi routerů, které se v minulém týdnu prodávali dvaapůlkrát více, a to ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

S vysokou poptávkou mizí elektronika z trhu. Podle mluvčí Mall.cz Pavly Hobíkové se situace do normálu navrátí až v prvních měsících nového roku. Podle ní dostupnost notebooků se každým dnem zhoršuje. Už několik týdnů dělají vše pro to, aby si u jejich dodavatelů zajistili co největší zásoby. Vzhledem k dopadům pandemie na asijskou produkci je ale jasné, že u některého sortimentu a modelů dojde k výpadkům. Nedostatkového sortimentu je poměrně hodně a zlepšení mohou očekávat až v lednu nebo únoru příštího roku.

Menší množství technologických produktů očekává také Eva Kočicová ze společnosti Datart, která hovoří o brzkém omezení českého trhu. V současné době dokáží pokrýt zákaznickou poptávku, nicméně se dá očekávat, že se nedostatek produktů těchto kategorií, který je na straně výrobců, brzy promítne na českém trhu.

  • Zdroj: Česká televize