EDUCA EXPO – příležitost pro každého

  • Zveřejněno: 16.10.2021
Už po patnácté nabízí Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA EXPO v Liberci návštěvníkům z řad žáků, studentů, rodičů, pedagogů a široké veřejnosti řadu příležitostí jak v oblasti vzdělávání, tak pracovního uplatnění. Všichni, kteří chtějí získat zajímavé a aktuální informace z oblasti školství, vzdělávání a trhu práce, mohou na tuto významnou regionální akci, která odstartovala ve čtvrtek 14. 10. 2021 a jejímž spolupořadatelem je i Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Liberci, zamířit až do soboty 16. 10. 2021.
 
V liberecké Home Credit Areně představuje téměř šest desítek středních škol nabídku studijních oborů určených žákům 8. a 9. tříd ZŠ. Stejný počet firem, prezentuje pracovní příležitosti, podmínky a požadavky na své budoucí zaměstnance. Kariéroví a speciální poradci Informačního a poradenského střediska ÚP ČR poskytují zájemcům z řad dětí i dospělých poradenství k volbě a změně povolání. Mimo jiné radí příchozím jak vybrat tu nejvhodnější profesi či zaměření rekvalifikací.
 
Vystavovatelé poskytují nejen osobní konzultace a informace o studijních oborech. Ale nabízejí i praktické poznatky. Žáci základních škol tak mají příležitost setkat se se studenty středních škol, kteří svým téměř vrstevníkům přiblíží obory studia, prostředí škol nebo třeba aktivity, které jednotlivá vzdělávací zařízení nabízejí. To vše v provazbě na trh práce.
 
„Krajský veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí je akcí, na které se potkávají dva světy, a to vzdělávání a práce. EDUCA je pro žáky, studenty, rodiče i veřejnost výbornou příležitostí získat cenné informace na jednom místě. Krajská pobočka Úřadu práce ČR je již 15 let tradičním partnerem veletrhu, protože budoucnost trhu práce v Libereckém kraji je pro nás zcela zásadní téma,“ konstatuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci Kateřina Sadílková.
 
„Smyslem všech těchto akcí, které Úřad práce ČR v rámci celé republiky pořádá, nebo se spolupodílí na jejich organizaci, je nabídnout další nástroj k podpoře sladění nabídky a poptávky na pracovním trhu. Budoucí středoškoláci se dozví, jaké možnosti konkrétní škola nabízí a jaké šance na uplatnění jsou v daném oboru. Ti, kteří hledají práci nebo uvažují o změně profese, zjistí přímo od zaměstnavatelů, jaké mají požadavky na budoucí zaměstnance a co jim naopak firma může nabídnout,“ shrnuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.
 
Krajská pobočka ÚP ČR v Liberci zapojila v letošním roce do akcí spojených s veletrhem EDUCA všechna vybraná kontaktní pracoviště v Libereckém kraji. Jejich prostřednictvím pořádá workshopy určené zaměstnavatelům, personalistům a sociálním partnerům. Společně tak mohou debatovat o tématech budoucích změn na trhu práce v souvislosti s procesy automatizace a digitalizace, vzdělávání zaměstnanců nebo digitálních kompetencí. Zároveň jim zástupci ÚP ČR předají informace např. o podpoře flexibilních forem zaměstnávání. Součástí programu je také prezentace projektu Upskilling ze strany Národního pedagogického institutu. Spolupráci s firmami na trhu práce a realizaci tematických workshopů podporuje i důležitý partner Úřadu práce ČR, a to Krajská hospodářská komora Libereckého kraje.
 
„Vzdělávej se, studuj, plánuj a najdi práci, která Tě bude bavit a dobře živit.“ Zdánlivě jednoduchá cesta budování vlastní kariéry. Pro ty, kteří se rozhodují, jaký směr své budoucí profese zvolit, je EDUCA, jejíž realizaci významně podporuje i Krajský úřad Libereckého kraje.
 
Nový formát EDUCA WEEK kombinuje všechny komunikační platformy a zároveň nabízí další zajímavé akce EDUCA EXPO, VISIT a KIDS. Díky EDUCA ONLINE budou mít všichni zájemci možnost získávat informace o studiu či pracovních příležitostech, projektech Úřadu práce ČR až do 1. března 2022.
 
Veškeré informace jsou k dispozici na https://www.educaliberec.cz/.
 
 
 
  • Zdroj: Úřad práce ČR