Dopravci chtějí osvobodit od poplatku za obnovitelné zdroje energie. Nevylučují zdražování jízdného

• Zveřejněno: 18.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Železniční dopravci a městské dopravní podniky se, podle zpravodajství České televize, bouří, chtějí osvobodit od poplatku za obnovitelné zdroje energie. Ročně by tím ušetřili téměř jednu miliardu korun. Ministerstvo financí ale takovou změnu odmítá. Dopravci proto nevylučují zdražování jízdného a také zpomalení rozvoje ekologické hromadné dopravy.

Zástupci dvaadvaceti dopravních podniků z celé země stejně jako železniční dopravci požadují zrušení poplatku za obnovitelné zdroje energie. „Dopravní podniky jsou financovány z městských rozpočtů, totéž se týká Českých drah, které financuje ministerstvo dopravy. Ty peníze se přelévají z jednoho ministerstva na druhé,“ řekl výkonný ředitel Sdružení dopravních podniků ČR Martin Chval.

„Kdybychom nemuseli odvádět poplatky, tak je můžeme investovat do lepších služeb nebo vozidel,“ poznamenal obchodní náměstek Českých drah Jiří Ješeta.

Například ostravský dopravní podnik ročně na tomto poplatku odevzdá dvacet milionů korun, to by stačilo na nákup dvou nových trolejbusů. „To je trestání za ekologické chování dopravních podniků,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Zatímco ministerstvo dopravy nespokojené dopravce podpořilo, ministerstvo financí návrh považuje za nesystémový.

„Osvobození určité skupiny plátců od těchto poplatků by mělo logicky za následek navýšení plateb pro ostatní plátce a konečné spotřebitele nebo navýšení výdajů ze státního rozpočtu,“ říká Šimon Blecha, mluvčí Ministerstva financí ČR (pro server zdopravy.cz)

Poslanec Martin Kolovratník (ANO) prosazuje zrušení poplatku. Podle něj přestává být hromadná doprava konkurenceschopná. Rekordně totiž zdražuje i silová energie. „Města ani kraje nemají ve svých rozpočtech na to, aby ještě více dotovaly hromadnou dopravu. Hrozilo by, že zdraží jízdenky,“ řekl Kolovratník. Poslanci budou o případném zrušení poplatku rozhodovat na začátku července.

„Odborový svaz železničářů dlouhodobě podporuje osvobození železničních osobních a nákladních dopravců od poplatků za obnovitelné zdroje energie, a to z toho důvodu, že elektrickou trakci považujeme jednoznačně za ekologickou záležitost, a proto je, podle nás, logické, aby železniční dopravci byli od těchto poplatků osvobozeni,“ prohlásil pro portál Odbory.info předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Martin Malý.

• Zdroj: Česká televize, OSŽ