Děkujeme Vám Stávkou nekončíme

  • Zveřejněno: 11.11.2019

Vážené kolegyně, kolegové,
Váš statečný, občanský a profesní postoj, který jste jak aktivní účastí ve stávce, tak nejrůznějšími formami a podporou stávky vyjádřili, přispěl k jejímu úspěšnému završení.

Zavřeno zůstalo 1221 škol, provoz omezilo 2743 škol a téměř tři tisícovky škol vyjádřily stávkujícím podporu – nemáme se za co stydět.

Z historie všech stávek, které ČMOS kdy organizoval, šlo vlastně o „bleskovou stávku“. Rozhodnutí o termínu konání vzhledem k naprosto neočekávaným úskokům ministra Plagy, muselo být okamžité. Jsme zkušenými vyjednavači, ale s takovým „zpackaným sociálním dialogem“, abychom použili slovník ministra Plagy, jsme se ještě nesetkali. Bylo to doslova zákulisní handlování s čísly.

Stávka doslova vyburcovala veřejnost a hlavně politickou scénu a mnohým otevřela oči a odhalila jim, co se vlastně ve skutečnosti ve školství odehrává. Toho musíme využít, spoléháme na vaši podporu!

Nyní prvním a bezprostředním krokem bylo zaslání společného dopisu Svazu průmyslu ČMKOS, který poslali Josef Středula a Jaroslav Hanák předsedovi vlády, předsedům parlamentních výborů, ministrovi školství a ministryni financí. V úterý 12. 11. 2019 k tomu bude zorganizována v Poslanecké sněmovně tisková konference.

Dolaďuje se poslanecký pozměňovací návrh, k novému přerozdělení prostředků v rámci státního rozpočtu a navýšení prostředků na platy.

Před volbami všechny politické strany, které se dostaly do parlamentu, jednoznačně deklarovaly školství jako prioritu, měly by se ke svým slibům přihlásit, mají to ve svých volebních programech. Připomeneme jim to! Konkrétně se ukáže, kdo sliby myslel vážně a kdo ne!

Povinností odborů je jednat s každým, kdo má zájem na zlepšení podmínek zaměstnanců – v našem případě učitelů.

O průběhu jednání vás budeme průběžně informovat
Vedení ČMOS PŠ

 

 

  • Zdroj: Českomoravský OS pracovníků školství