ÚP ČR nabídne své služby na veletrhu EDUCA MYJOB Liberec

  • Zveřejněno: 09.10.2019
Kariérové poradenství, informace o možnostech rekvalifikace, ale také prezentace aktuálně probíhajících projektů. To je výčet oblastí, které návštěvníkům 13. ročníku veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA MYJOB Liberec nabídnou zástupci Úřadu práce ČR. Největší veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí v severních Čechách proběhne ve dnech 10. - 12. října 2019 v liberecké Home Credit Areně.
 
Během tří dnů se návštěvníkům představí více než 100 vystavovatelů z řad středních i vysokých škol a zaměstnavatelů, kteří zájemcům nabídnou volná pracovní místa, především v automobilovém průmyslu. Žáci 9. tříd základních škol a jejich rodiče budou mít jedinečnou šanci seznámit se s nabídkou středních škol a učilišť nejen z Libereckého kraje. Veletrh nabídne i prezentaci oborů vysokých škol.
 
Ke stánku ÚP ČR mohou nasměrovat své kroky jak uchazeči o zaměstnání, tak i všichni, kteří se zajímají o možnost pracovního uplatnění, chtějí změnit profesi nebo se třeba chystají přijmout nové zaměstnance. Jejich zástupci zájemcům přiblíží veškeré podrobnosti o širokém portfoliu služeb, jež Úřad práce ČR nabízí.
„Naši poradci představí zájemcům nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a projekty realizované Krajskou pobočku Úřadu práce ČR v Liberci. Zaměstnavatelé se u nich mohou informovat o možnostech spolupráce v rámci výběrových řízení nebo poskytnutí příspěvku na dotovaná pracovní místa. V neposlední řadě se veřejnost dozví, jaká volná místa jsou aktuálně zaměstnavateli nabízena, co zaměstnavatelé očekávají od budoucích zaměstnanců či jak jim může ÚP ČR pomoci ve vstupu nebo návratu na trh práce,“ vyjmenovává ředitelka Odboru zaměstnanosti Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci Helena Adamcová.
 
„Smyslem akce je co nejvíce přispět ke sladění nabídky a poptávky na trhu práce. Nabízí všem účastníkům ojedinělé propojení počátečního vzdělávání, vysokoškolského studia, celoživotního učení a současně i pracovních nabídek. Právě vzdělání, celoživotní učení a flexibilní přístup se s ohledem na demografický vývoj, pokrok v technologiích a globalizaci v rámci Průmyslu 4.0 čím dál více stávají nejdůležitějšími faktory pro firmy i společnost. Zaměstnanci budou muset víc zlepšovat své kompetence či zcela změnit své stávající, a to podle konkrétních požadavků zaměstnavatelů. Jedině tak mohou být úspěšní. Zaměstnavatelé zase budou muset měnit přístup ke svým zaměstnancům a klást větší důraz na jejich rozvoj, motivaci, podporující efektivní organizaci. Obdobné akce proto pořádá ÚP ČR napříč celou republikou,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.
 
Veletrh nabídne i novinky v rámci doprovodného programu. Do soutěže Pozdrav EDUCU se mohou zapojit žáci škol a natočit video, ve kterém ukáží, proč se těší na veletrh. Druhou novinkou je soutěž EDUCA PRESS PHOTO 2019, která má za cíl vzbudit v mladých lidech vyšší zájem o kvalitní fotografii s příběhem v propojení se zaměřením veletrhu (práce a vzdělávání).
 
Součástí doprovodného programu 13. ročníku veletrhu EDUCA MYJOB Liberec 2019 bude také workshop pro žáky posledních ročníků základních škol navazující na kariérové poradenství jednotlivých škol, který pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR a CzechInvest. Workshop se uskuteční ve čtvrtek 10. října a v pátek 11. října přímo v Home Credit Areně, a to vždy ve třech časových blocích. Žákům i pedagogům se představí významní zaměstnavatelé z Libereckého kraje, mezi nimiž nebudou chybět například zástupci společnosti Preciosa, Krajské nemocnice Liberec, Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce n. Nisou a Policie ČR. Ti se podělí o svůj pohled na stávající situaci na trhu práce a žáky seznámí s tím, jaké jimi obsazované pozice jsou zajímavé a současně také stále nedostatkové.
 
 
 
  • Zdroj: ÚP ČR