Chodovští kováci úspěšně vyjednávají, jejich prestiž se zvyšuje

  • Zveřejněno: 17.08.2019
  • Autor: (mia)
Pro švédský koncern SKF AB (Svenska Kullagerfabriken) se sídlem ve švédském Göteborgu se stalo město Chodov, ležící nedaleko Karlových Varů, významnou lokalitou. Na jeho území se nachází dceřiná společnost koncernu pod názvem SKF Lubrication Systems CZ, s.r.o., která patří mezi přední výrobce centrálních mazacích systémů pro různá odvětví průmyslu. Výrobní závod byl v Chodově založen společností Lincoln Industrial v roce 1995. Od roku 2010 přešel podnik do vlastnictví SKF AB jako součást tzv. Lubrication Business Unit. Kovácké odbory v podniku vznikly poměrně nedávno. O jejich práci nám poskytl rozhovor předseda Základní organizace OS KOVO SKF Chodov Vasileios Prodromou.
 
Nadnárodní společnost SKF zaměstnává po celém světe kolem 48 000 lidí. Odborové organizace jednotlivých podniků jsou členy Světové odborové rady SKF. Pro evropské země plní tato instituce úkoly Evropské rady zaměstnanců. Také
odboráři z Chodova byli přijati do této mezinárodní organizace. Při zvolení Vasileiose Prodromoua do čela místních odborů hrála velkou roli jeho schopnost domluvit se dobře anglicky. Zvládnutí angličtiny bylo pro komunikaci se zahraničními kolegy podmínkou a Vasileios Prodromou byl vhodným kandidátem.
 
„Narodil jsem se v Řecku, ale v 18 letech jsem odjel za svým snem hrát profesionálně basketbal do Kanady a později do USA, kde jsem také studoval. Po sportovní kariéře následovalo zaměstnání v obchodní branži a Česko bylo jednou ze zemí, které jsem pracovně navštívil. Seznámil jsem se s českou dívkou, která se později stala mojí manželkou.  To bylo před dvaceti lety, dnes žiji s rodinou
zde a mentalitou jsem už spíše Čech než Řek,“ vzpomíná na své začátky v České republice bývalý řecký sportovec a současný předseda chodovských odborů Vasileios Prodromou.
 
Obavy ze založení odborů se ukázaly jako zbytečné
Odborová organizace vznikla v chodovském závodě před čtyřmi lety, právě v době, kdy Vasileios Prodromou do podniku SKF nastoupil jako skladník. Patřil do
skupiny lidí, která vznik odborů iniciovala. Nebylo jasné, jak vedení firmy na vznik odborů zareaguje.
„Někteří lidé se mě ptali, zda jsem ochoten riskovat vyhození z práce, já jsem jim odpovídal, že založit odbory je naše právo a pokud nám v tom bude zaměstnavatel bránit, pak v takové fi rmě pracovat nechci,“ vysvětluje Vasileios Prodromou svůj postoj. Založení odborů nakonec proběhlo v chodovském SKF bez potíží.
„Obavy byly zbytečné, ředitel se ke vzniku odborů postavil čelem. Svolal vedení výroby a seznámil jeho členy s novými představiteli odborů. Komunikace s managementem od té doby probíhá na dobré úrovni,“ dodává Vasileios Prodromou.
 
Před chodovskými kováky stál zpočátku nelehký úkol získat dostatek členů a navázat se zástupci podniku kvalitní sociální dialog. „Jako nováček ve firmě se svojí nedokonalou češtinou jsem nebyl vhodná osoba pro nábor lidí do odborů. Do jejich čela byl tehdy zvolen jiný zástupce, ale aktivita odborů stagnovala, rok a půl jsme se nedokázali pohnout dále, až situace vyústila v nové volby, ve kterých jsem byl zvolen předsedou já,“ vzpomíná na počáteční nesnáze
předseda Prodromou.
Nedůvěra zaměstnanců v odbory, které zpočátku nedokázaly lidi přesvědčit o své užitečnosti, se odrazila v malém zájmu o členství. Na nově zvoleném výboru a předsedovi teď záleželo, jak dokáží prestiž odborů zvednout. V krátké době se jim podařilo vyjednat kolektivní smlouvu a členská základna se začala rozrůstat.
 
„Nikdy předtím jsem v odborech nepracoval, byl jsem totální amatér, ale velmi mi pomáhali kolegové z regionálního pracoviště, jejich právní pomoc je neocenitelná a stále udržujeme online kontakt. Na první vyjednávání jsme si jako výbor vytyčili vysoké požadavky a byli připraveni, že se o ně strhne boj, nakonec  jsme příliš ustupovat nemuseli. Podařilo se nám vyjednat 6% navýšení mezd, což přesahovalo průměr v regionu, k tomu různé benefity. Ač to zní neuvěřitelně, samo vedení později přišlo s návrhem mzdy ještě zvýšit pro zatraktivnění firmy jako zaměstnavatele. Došlo k dalšímu plošnému navýšení mezd o 6 000 korun měsíčně. Myslím, že máme štěstí na logicky a humánně uvažující management. Další navyšování mezd v kolektivní smlouvě na rok 2019 a například změna dodavatele stravovacích služeb a kompletní přestavba jídelny, kterou odbory podnítily, to vše zvyšuje zájem zaměstnanců o členství v odborech.
Z celkově asi 450 zaměstnanců je jich dnes 20 % odborově organizováno a přihlášky stále přicházejí. Během posledních měsíců se hlásí noví členové třeba i proto, že chceme zorganizovat fotbalový tým,“ popisuje rozvoj chodovských kováků předseda Prodromou.
 
Spolupracujeme na mezinárodní úrovni
„Vzhledem k nedokonalosti mé češtiny nejsem dobrý komunikátor, chodím sice mezi lidi, ale hlavní část komunikace se zaměstnanci vykonávají členové výboru. Moje výhoda je ve znalosti angličtiny, naše odbory se tak mohou aktivně účastnit Světové odborové rady SKF a Evropské rady zaměstnanců. Pravidelně jezdím na jejich konference a získané informace využíváme při kolektivním vyjednávání,“
přibližuje zahraniční činnost kováků předseda Prodromou. Podle něho je důležitá také psychická podpora ze strany světových odborových institucí.
 
„Prakticky za mnou stojí okolo 20 000 odborářů organizovaných v odborech SKF po celém světě a v případě potřeby jsem si jistý jejich podporou,“ zdůrazňuje předseda.
 
Chodovští se se svým vedením dokáží domluvit a kolektivní vyjednávání přináší
dobré výsledky, přesto by Vasileios Prodromou uvítal větší přiblížení úrovně českých mezd těm západoevropským.
„Pokud vyrábím stejnou věc jako můj německý soused, ze stejných materiálů a ve stejné kvalitě a prodávám ji stejným zákazníkům za stejné peníze, proč on má mnohem vyšší mzdu než já? To je situace, se kterou se nemůžu smířit. Mým cílem je mzda závisející na produktivitě, nikoliv na území, kde se výroba nachází. Ale vím, že je to běh na dlouhou trať,“ říká předseda Základní organizace OS KOVO SKF Chodov Vasileios Prodromou.
 
 
 
 
 
  • Zdroj: OS KOVO, Kovák