Český řetězec v problémech: Okay zavírá pobočky a propouští zaměstnance. Nesehnal investora

  • Zveřejněno: 20.06.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Řetězec obchodů s elektronikou a nábytkem Okay se, podle zpravodajství CNN Prima NEWS, dostal do vážných finančních problémů. Zakladatel společnosti Jindřich Životský se pokoušel najít investora. Jeho snaha, jak o tom původně informovaly Hospodářské noviny, však nebyla úspěšná. Na řadu tak přišlo propouštění a zavírání některých poboček.

Zpráva Hospodářských novin dále konstatuje, že špatná finanční situace trápí tuto síť obchodů řetězce Okay již několik let. Původně se ji Jindřich Životský snažil vyřešit vstupem investora. Nejdále se v procesu majetkového vstupu do společnosti dostala německá firma Mutares, která se zaměřuje na distresová aktiva (tj. na firmy v problémech). Jednání s ní, ale, podle Hospodářských novin, uvázla na mrtvém bodě.

Na řadu tedy muselo přijít hned několik radikálních kroků. Společnost měla kvůli finanční situaci začít propouštět. Z firmy by mělo odejít až 40 lidí. „Bylo nám nabídnuto buď odejít k 1. červnu a dostat měsíc kompenzaci, nebo dva měsíce výpovědní lhůty a jeden plat,“ řekl Hospodářským novinám jeden z propuštěných zaměstnanců.

Okay se, kromě toho, rozhodlo uzavřít 30 svých kamenných prodejen v Česku a na Slovensku. Celkem má síť obchodů asi 100 poboček, uzavření se tedy týká zhruba třetiny z nich.

„Jedná se o běžnou interní operativu obchodních společností, ke které se do Hospodářských novin nemáme potřebu vyjadřovat,“ uvedl ředitel Okay pro e-commerce a marketing Jan Vyletěl k radikálním krokům společnosti.

Posledním opatřením, jak dále uvádí CNN Prima NEWS, má být restrukturalizace vedení. Z čela společnosti se má stáhnout Jindřich Životský, ale i jeho dcera Nicola, která působí v marketingovém oddělení. Hlavním šéfem firmy by se měl nově stát David Tráge, který dosud působil na pozici obchodního ředitele. Údajně se může pochlubit zkušenostmi z manažerských pozic z potravinových řetězců Kaufland a Lidl.

CNN Prima NEWS k tomu rovněž dodává, že o potížích řetězce Okay média informují již delší dobu. Například web Aktuálně před dvěma lety upozornil na problémy s doručením objednávek. Zákazníci si již v té době rovněž stěžovali i na neproplácení stornovaných objednávek. Prodejce kvůli tomu prověřovala Česká obchodní inspekce. Společnost situaci vysvětlovala problémy na straně dodavatele.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS