Česká republika zruší mimořádná opatření vůči dovozu hovězího z Polska 25. března, chce ale záruky

  • Zveřejněno: 18.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká republika zruší mimořádná opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko České republice i Evropské komisi zaručí, že přijímá všechna slíbená opatření. Podle zpravodajství České televize se na tom v Bruselu dohodli ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim.

Po problémech s masem z Polska některé země, včetně České republiky a Slovenska, snížily dovoz polského hovězího masa a zpřísnily kontroly jeho kvality. Od nich Česká republika odmítla ustoupit navzdory tlaku Evropské komise (EK), spor nakonec vedl k trojstrannému jednání českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) s Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Po skončení schůzky v Bruselu prohlásil ministr Miroslav Toman, že z jeho pohledu tato jednání dopadla uspokojivě, neboť Polsko potvrdilo určitý pokrok v přijímaných opatřeních, které, podle Miroslav Tomana by měly zajistit bezpečnost potravin dovážených do České republiky, ale i jinam do Evropské unie. Takže, jak Miroslav Toman dodal, do 25. března by měly skončit kontroly jatek.

Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského Polsko rovněž počítá s určitými legislativními úpravami a současně i se školeními veterinářů či zemědělců. Zároveň, ve spolupráci s dopravci, polská strana chystá také jisté změny ve způsobu přepravování masa. Současně však ministr Miroslav Toman svůj výklad doplnil o svůj názor, že polská strana dá své záruky, že připravovaná opatření - ke zlepšení produkce polského masa a jeho vývozu do zahraničí – dodrží. Polsko by to mělo zaručit České republice a současně i celé Evropské unii.

Na závět celého jednání v Bruselu polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski uvedl, že polská strana dokončí kontroly jatek v březnu. Zdůraznil, že Polsko chce obnovit důvěru v polské potraviny v rámci EU.

Podle mluvčí Evropské komise Ancy Panduraruové polský ministr Ardanowski a jeho tým na jednání podrobně vysvětlili všechny kroky, které Polsko v souvislosti s kauzou podniká. Uvedli například, že země zpřísní postihy a více se zaměří na podvody. Polský ministr také potvrdil, že k 25. březnu Varšava předá komisi aktualizovaný seznam prováděných kroků.