Česká ekonomika neporoste tak rychle, jak se čekalo. MMF zhoršil výhled i pro Slovensko

  • Zveřejněno: 06.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled české ekonomiky na letošní rok. Nyní počítá s růstem o 4,2 procenta, zatímco loni na podzim čekal vzestup o 5,1 procenta. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS to fond uvedl ve svém jarním výhledu. Výrazně hůř si povede i Slovensko, kterému fond zhoršil výhled růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 4,7 procenta z podzimní prognózy 6,9 procenta.

Ve Washingtonu se tento týden koná jarní zasedání MMF a Světové banky (SB), kvůli pandemii ale pouze virtuálně. Výkonná ředitelka fondu Kristalina Georgieová už minulý týden naznačila, že MMF se chystá výhled za celý svět zlepšit, což zdůvodnila rozsáhlými stimulačními opatřeními ve Spojených státech a pokračujícím očkováním proti covidu.

Jarní výhled mimo jiné ukazuje, že inflace v České republice v letošním roce klesne, stále však bude vyšší než v mnoha jiných evropských zemích. Například na Slovensku, které je členem eurozóny, ji fond odhaduje zhruba na poloviční úrovni.

V Maďarsku a Polsku, které spolu s Českou republikou a Slovenskem tvoří takzvanou Visegrádskou čtyřku (V4), ale měnový fond inflaci předpovídá ještě vyšší než v České republice.

Globální ekonomika tak podle fondu letos vykáže šestiprocentní růst, zatímco na podzim fond očekával růst o 5,2 procenta. V loňském roce globální ekonomika podle zprávy fondu klesla o 3,3 procenta, zatímco v lednu MMF loňský propad odhadoval na 3,5 procenta. Fond také zlepšil odhad hospodářského růstu na příští rok, a to na 4,4 procenta z dříve předpokládaných 4,2 procenta.

„Díky bezprecedentní politické reakci je pravděpodobné, že recese způsobená covidem zanechá menší jizvy než světová finanční krize z roku 2008,“ uvedl fond. Odhadl přitom, že nebýt této mimořádné podpory, mohl být loňský propad světové ekonomiky třikrát vyšší. Fond nicméně upozornil, že v boji proti pandemii a jejím hospodářským důsledkům je třeba pokračovat.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS