Česká ekonomika na konci roku 2023 mírně rostla

  • Zveřejněno: 23.03.2024

Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí mírně mezičtvrtletně vzrostla, ale meziroční pokles dál trval. Za celý rok 2023 se český HDP snížil o 0,4 %. Loňský pokles byl ovlivněn především nižší tvorbou zásob a propadem spotřeby domácností.   

Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí 2023 meziročně klesl o 0,2 % a mezičtvrtletně byl vyšší o 0,2 %. Za celý rok hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. „Česká ekonomika v roce 2023 celkově klesla. Pokračovalo postupné rozpouštění zásob naakumulovaných v předchozích dvou letech a silný cenový růst vedl k výraznému propadu spotřeby domácností. Zahraniční poptávka naopak růst HDP podpořila. Exportně zaměřený zpracovatelský průmysl tak rostl, zatímco odvětví závislá na poptávce domácností se potýkala s problémy,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

V samotném 4. čtvrtletí hrubá přidaná hodnota meziročně vzrostla o 0,3 % a po dvou předchozích poklesech se HPH zvýšila i mezičtvrtletně, a to o 0,6 %. Meziročně i mezičtvrtletně rostl zpracovatelský průmysl. Za celý rok 2023 hrubá přidaná hodnota vzrostla o 0,5 %. Přispěl k tomu zejména vývoj ve zpracovatelském průmyslu a informačních a komunikačních činnostech. Naproti tomu se propadala HPH v uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství a ve stavebnictví.

Během celého loňského roku zpomaloval meziroční růst spotřebitelských cen. Jejich celkový přírůstek loni dosáhl 10,7 %. V samotném 4. čtvrtletí spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 7,6 % a mezičtvrtletně se snížily o 0,4 %. V závěru roku zvolňoval růst cen ve většině oddílů spotřebního koše. Během loňska se zpomaloval také meziroční růst cen průmyslových výrobců a do hlubokého poklesu se postupně dostaly ceny zemědělských výrobců.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,3 % a dosáhla 46 013 korun. Reálně však průměrná mzda klesla o 1,2 %. Mezičtvrtletní nominální navýšení průměrné mzdy činilo 1,5 % a tempo růstu mezd v průběhu roku klesalo. Celková zaměstnanost za rok 2023 vzrostla o 0,8 % a i zde tempo loni postupně ochabovalo. Naopak byl patrný mírný růstový trend nezaměstnanosti.

  • Zdroj: Český statistický úřad