ANO zrušilo účast na jednání o důchodech na Hradě, uvedla prezidentská kancelář

  • Zveřejněno: 19.04.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Opoziční ANO podle Hradu zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě. Podle zpravodajství České televize to oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) ve své tiskové zprávě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné, nicméně plánovanou schůzku a návazná jednání i při absenci opozičního subjektu zachová. ANO zdůvodnilo zrušení účasti na jednání o penzích tím, že premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně deklarovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

Česká televize k tomu dále uvedla, že prezident Petr Pavel, s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a s trojicí zástupců ANO, o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

„Nevím, co se změnilo, ještě v neděli Alena Schillerová (ANO) uvedla, že na schůzku jsou připraveni, že přijdou,“ řekl ve svém vyjádření pro média, které odvysílala Česká televize, ministr Jurečka (KDU-ČSL). Zároveň k tomu dodal, že schůzka byla také odsouhlasena hnutím ANO před zhruba dvěma týdny.

Podle Mariana Jurečky ho přístup hnutí ANO mrzí. „Tady bych očekával, že je to tak klíčové a zásadní téma pro budoucnost země, že tady zvítězí zodpovědnost nad laciným politikařením a nad politickým marketingem a naháněním hlasů za každou cenu, protože důchodovou reformu Česko jednoznačně potřebuje,“ podotkl Marian Jurečka.

Podle něho zástupci ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček házejí v tuto chvíli do důchodové reformy „vidle.“ Zmínil, že takto se zodpovědná politika dělat nedá.

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, na tiskové konferenci, oznámil, že hnutí ANO jednalo korektně. „Setkali jsme se, dali jsme několikrát jasně najevo naše stanoviska, řekli jsme, s čím nesouhlasíme, například se zvýšením věku odchodu do důchodu,“ řekl Havlíček s tím, že hnutí naopak například souhlasilo se změnou v rámci profesí.

„Musíme ale konstatovat, že některá naše vyjádření byla dezinterpretována, zejména co se týká prodlužování odchodu věku do důchodu, proti čemuž jsme se okamžitě vymezili ještě na tiskové konferenci,“ podotkl dále Karel Havlíček. Přičemž zmínil, že vládní představitelé opakovaně hovořili o tom, že změny udělají bez nich. „My odmítáme dělat vládě stafáž, z tohoto důvodu jsme poslali včera zdvořilostní vysvětlující dopis panu prezidentovi, kde jsme ukázali, proč jsme se takhle rozhodli, zrekapitulovali jsme ještě jednu náš postoj a považujeme tímto celou věc za uzavřenou,“ dodal místopředseda ANO Karel Havlíček.

Podle zpravodajství České televize v pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad v pátek uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu, s výjimkou právě hnutí ANO.

Česká televize dále uvedla, že prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání. Prezident, podle Hradu, vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice. Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce. podle kanceláře prezidenta republiky, odsouhlasen všemi. Zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

„Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ uvedl ve svém stanovisku Hrad. „Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ dodala kancelář prezidenta republiky.

K vyjádření ministra Mariana Jurečky pro média, které odvysílala Česká televize, musíme ještě uvést, že ministr práce a sociálních věcí novinářům sdělil, že původně byl připraven svůj návrh důchodové reformy předložit vládě k projednání a ke schválení již dříve. Protože ministerstvo práce a sociálních věcí již stačilo vyřídit všechny připomínky k předloženému návrhu. Ale, počkal s tím, právě kvůli jednání koalice a opozičního hnutí ANO, které inicioval a moderoval prezident Petr Pavel. Nyní, po vyjádření hnutí ANO, že ruší svoji účast na pondělní schůzce na Hradě, předloží vládě svůj návrh důchodové reformy co nejdříve.

Zároveň však poznamenal, že je připraven s opozicí o důchodové reformě nadále jednat. Podle něho, k tomu měla posloužit diskuse, a výměna názorů, mezi prvním a druhým čtením návrhu důchodové reformy v |Poslanecké sněmovně. Na dotaz novinářů, ministr Jurečka uvedl ještě zajímavý poznatek, že, na rozdíl od hnutí ANO, druhá opoziční strana, to je SPD, své návrhy a připomínky k ministerskému návrhu důchodové reformy zaslala.

K tomu však musíme dodat, že prezident Pavel, k jednání vládní koalice a opozice o důchodové reformě, přizval jen hnutí ANO, nikoliv SPD, jak vyplývá z dřívějších veřejných prohlášení představitelů této druhé opoziční strany.

  • Zdroj: Česká televize