ANALYTICI: PRŮMYSL PO DLOUHÉ JÍZDĚ NA PLNÉ OBRÁTKY ZAČAL ZADRHÁVAT

  • Zveřejněno: 07.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průmyslová výroba po dlouhé jízdě na plné obrátky a kapacity začíná zadrhávat. Uvádí se to ve včerejší zprávě ČTK. Podle oslovených analytiků lez v dalších měsících očekávat pozvolný pokles dynamiky růstu. Průmyslová výroba v Česku po březnovém poklesu stoupla v dubnu bez očištění o sezonní vlivy meziročně o 5,5 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů ale reálně klesla o 0,2 procenta.

"Na průmyslu je vidět, že mu dochází dech a prostor pro jeho další expanzi je již docela omezený v důsledku naplněnosti kapacit i nedostatku lidí," uvedla analytička ČSOB Irena Procházková. Dubnové číslo ovšem výrazně ovlivnil propad energetiky, takže aktuální čísla vypadají ještě horší, než ve skutečnosti jsou. Podle statistik nových zakázek žádný dramatický nárůst nelze od průmyslu ani v dalších měsících očekávat, takže expanze výrazně ubere na tempu. "Nakonec je to i důvod, proč očekáváme další zpomalení růstu celé ekonomiky," dodala.

Podle analytika společnosti Generali Investments Radomíra Jáče data o dubnovém výkonu tuzemského průmyslu nijak neoslnila a výsledek nelze svést jen na odstávky v některých odvětvích. Zklamáním je podle něj vývoj nových průmyslových objednávek, jež meziročně vykázaly jen nepatrný růst, když zakázky ze zahraničí dokonce poklesly.

Situace v tuzemském průmyslu poměrně věrně kopíruje vývoj průmyslových podmínek v Německu, kde se optimismus ohledně budoucí průmyslové produkce aktuálně propadl nejníže od října 2015, upozornil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Předpokládá, že vlivem započatých tarifních opatření USA namířených proti dovozu oceli a hliníku z EU se sentiment v německém průmyslu v červnu dále zhorší. To negativně poznamená také podmínky a produkci v průmyslu tuzemském.

Analytik ING Bank Jakub Seidler míní, že celkově je dynamika průmyslu v letošním roce slabší, což souvisí s vysokou srovnávací základnou minulého roku, omezenými kapacitami výrobců a zpomalováním váhově nejvýznamnější výroby automobilů. I přesto však, podle něho, řada významných tuzemských průmyslových odvětví zůstává letos nadále silná a roste od pěti do deseti procent.

Díky zvolnění dynamiky v automobilovém průmyslu očekává, že dynamika průmyslu po téměř sedmiprocentním růstu v roce 2017 letos zpomalí ke čtyřem procentům. To je však podle něj v kontextu omezených kapacit výrobců a vysoké srovnávací základny minulého roku nadále pozitivní dynamika.

Také analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych pro tento rok odhaduje mírné zpomalení tempa růstu na stále solidní čtyři procenta. V druhé polovině roku očekává zpomalení evropských ekonomik, které se negativně dotkne i tuzemského průmyslu. Ten bude limitovat i vysoká srovnávací základna z úspěšného předchozího roku, ale hlavně pokračující nedostatek volných pracovníků na trhu práce a další posilování koruny.