2020: EU začíná testovat nová pravidla pro „dvojí kvalitu“

  • Zveřejněno: 20.01.2020
  • Autor: Olga Sehnalová
V roce 2019 se „české“ téma tzv. dvojí kvality potravin a dalšího zboží dostalo na evropské úrovni do širšího povědomí. Co se vloni událo a jaký vývoj můžeme očekávat letos?

Rozdílné složení výrobků ve stejných obalech napříč jednotlivými zeměmi EU, známé ovšem spíše pod označením „dvojí kvalita“ zboží, je pro Čechy podle statistik jedním z nejdůležitějších evropských témat. Je však také potřeba myslet na to, že pojem „kvalita“ je často subjektivní, upravovat legislativu tedy nemusí být právě přímočaré.

Středobodem pozornosti jsou především potraviny. I když se unijní legislativa zaměřuje především na jejich bezpečnost, v mnoha konkrétních případech však upravuje i kvalitu a složení. Stejné jakostní požadavky napříč Unií platí například pro čokolády, vejce, drůbeží maso nebo ovoce a zeleninu.

Téma dvojí kvality se v roce 2019 na půdě EU značně vyvinulo. Hned v lednu navrhl výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO) návrh směrnice, která měla za cíl zakázat firmám rozdílné složení výrobků ve stejných obalech napříč zeměmi EU jako tzv. nekalou obchodní praktiku. V tématu se velice angažovala dnes už bývalá česká europoslankyně za ČSSD

Výsledná podoba legislativy je však především o kompromisu všech zainteresovaných stran, kromě europoslanců tedy i Evropské komise, členských států a samozřejmě také výrobců, kteří za své zájmy lobbují. Finálová verze směrnice, která spatřila světlo světa v dubnu a byla součástí širšího legislativního balíčku zaměřeného na ochranu spotřebitele, tak zavádí mírnější pravidla. Pro některé země totiž nebyla striktní omezení přijatelná.

Pokud budou nyní výrobky ve stejných obalech v různých zemích „významně odlišné“ ve svém složení, musí proto existovat legitimní důvod a spotřebitelé o tom musí být informování. O způsobu tohoto informování rozhodnou kontrolní orgány v jednotlivých zemích. Mezi nekalé obchodní praktiky však dvojí kvalita zatím nepatří.

Česká vláda vyjádřila svou nespokojenost s přijatou úpravou a zavázala se k zavedení vlastních, přísnějších pravidel. Ministerstvo zemědělství se v připravované novele zákona o potravinách chystá zakázat výrobky dvojí kvality. Za porušení zákona mají hrozit až 50milionové pokuty.

Téma dvojí kvality se stalo jedním z „taháků“ české debaty před volbami do Evropského parlamentu v květnu. Sám premiér Andrej Babiš se mu často věnoval, i když předtím o něj nejevil zájem.

Poslední podstatný vývoj v tématu nastal v červnu. Evropská komise zveřejnila výsledky celoevropských srovnávacích testů potravin. Celkem se testovalo 128 produktů, z toho 11 mělo napříč státy totožný obal, ale výrazně odlišný obsah. Podle tehdejší eurokomisařky pro oblast ochrany spotřebitelů Věry Jourové se jednalo o klamání spotřebitele už podle stávající legislativy, a další kroky leží v rukou členských států.

Co přinese rok 2020?

Vloni přijatá směrnice obsahuje tzv. revizní doložku, podle které by měla Evropská komise za dva roky od účinnosti směrnice (18. 12. 2019) zhodnotit, jaký přínos nová legislativa má a jestli skutečně slouží k tomu, aby se „dvojí kvalita“ postupně vytrácela. Pokud by se tak nedělo, má navrhnout zařazení dvojí kvality produktů přímo mezi nekalé obchodní praktiky. V příštím roce se tak nový legislativní vývoj na evropské úrovni patrně očekávat nedá. Dva roky mají členské země také na to, aby novou legislativu implementovaly do svého práva. V roce 2020 půjde tedy spíše o začátek testování funkčnosti nových pravidel.

Česká vláda však měla v plánu, aby její přísnější pravidla začala platit daleko dříve, a to do jednoho roku. To by znamenalo do letošního léta. Češi si však musí dát pozor na to, aby nový zákon nenarušoval fungování vnitřního trhu EU, na kterém musí pro všechny platit stejné podmínky.

Od 17. ledna začne platit unijní nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele, které má usnadnit orgánům identifikovat výrobky dvojí kvality a odhalovat protiprávní jednání.

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/linksdossier/2020-eu-zacina-testovat-nova-pravidla-pro-dvoji-kvalitu/

  • Zdroj: Euractiv.cz