Sociální podpora při úmrtí zaměstnance

  • Zveřejněno: 11.02.2020
  • Autor: Jindřiška Plesníková, specialistka úseku odborové politiky OS KOVO
Chtěli bychom do kolektivní smlouvy přidat ustanovení pro případ výplaty sociální podpory při úmrtí zaměstnance v následujícím znění: „Zaměstnavatel poskytne sociální výpomoc v případě úmrtí zaměstnance jeho manželce, popřípadě družce, se kterou měl dotyčný zaměstnanec dítě, a to v podobě podpory ve výši 50 000 Kč, a každému nezaopatřenému dítěti ve výši 30 000 Kč.“ Chtěli bychom vědět, zda je možné takto poskytnout plnění ze sociálního fondu a zda to bude mít nějaké daňové dopady u pozůstalých.
 
Ze sociálního fondu lze takto plnění na základě kolektivní smlouvy poskytnout, pouze je nutné si uvědomit, že v souladu s ustanovením § 4 odst. 1 písm. k) bodem 4 ZDP
je osvobozeno od daně jen plnění při výplatě sociální výpomoci poskytované zaměstnavatelem z FKSP nejbližším pozůstalým a sociální výpomoci nejbližším pozůstalým ze sociálního fondu (zisku po zdanění) za obdobných podmínek u zaměstnavatelů, na které se tento předpis nevztahuje, kromě plateb přijatých náhradou za ztrátu příjmu a plateb majících charakter příjmů podle § 6–9 ZDP.
 
Jelikož limit vyplývající z vyhlášky č. 114/2002 Sb. je stanoven do výše 30 000 Kč, znamená to, že částka přesahující tento limit by podléhala dani z příjmů. Pozůstalá by tak musela zdanitelnou částku zahrnout do vlastního daňového přiznání jako ostatní příjem podle § 10 ZDP.
 
Sociální podpora určená pozůstalým dětem by byla od daně osvobozena, jelikož by nebyl překročen uvedený limit. Sociální podpory určené jednotlivým členům rodiny se totiž nesčítají.
  • Zdroj: OS KOVO, Kovák