Povinnost zveřejňovat účetní závěrku

  • Zveřejněno: 08.07.2019
  • Autor: Jindřiška Plesníková, specialistka úseku odborové politiky OS KOVO
Na školení jste nás informovala o tom, že máme povinnost zveřejňovat ve veřejném rejstříku své účetní závěrky. Pokud jsme tak neučinili, může nás příslušný soud vyzvat a pak, že musíme konat a závěrku zveřejnit, jinak můžeme dostat pokutu. V současné době jsme slyšeli, že některé odborové organizace byly již soudy vyzvány. Jak to je?
 
Je pravda, že v posledním období vyzvaly některé krajské soudy odborové organizace ke zveřejnění účetních závěrek ve veřejném rejstříku. Ke zveřejnění
byla ve výzvách dána poměrně krátká lhůta, a to 20denní. Na výzvu je nutné ve
lhůtě reagovat, jinak jak již bylo mnohokrát i na školeních řečeno, hrozí pokuta do výše 100 000 Kč v souladu s ustanovením § 104 zák. č. 304/2013 Sb.
Povinnost zveřejňování účetních závěrek platí pro odborové organizace od roku
2014. Odborová organizace zveřejňuje v případě vedení podvojného účetnictví Rozvahu a v případě, že vede účetnictví jednoduché, tak zveřejňuje Přehled o majetku a závazcích. Od roku 2016 v souladu s vyhláškou 325/2015 Sb. jsou zveřejněné údaje uváděny v tisících korunách, takže v případě jednoduchého účetnictví je potřeba si uvedené údaje ohlídat, aby informace nebyla zkreslená a zavádějící.
Účetní závěrka se zveřejňuje vždy do konce následujícího roku, tzn. do konce roku 2019 se bude jednat o účetní závěrku za rok 2018.
Změnila se také forma zveřejňování, takže kromě způsobu uvedeného v Metodice
ČMKOS, tzn. na nosiči CR-R, lze účetní závěrku ověřenou podpisy zodpovědných osob zaslat na příslušné krajské soudy ve formátu pdf. jako jeden soubor.
Pokud odborová organizace do dnešního dne nezveřejnila žádnou z účetních závěrek za uplynulá období, je ještě jednou nutné upozornit na skutečnost, že v případě formulářů u jednoduchého účetnictví pro rok 2014 a 2015 jsou formuláře odlišné od formulářů používaných od roku 2016.
Toto vyplývá ze skutečnosti, že jednotlivá účetní období se liší jinými vyhláškami.
Pro rok 2014 a rok 2015 je to vyhláška č. 507/2002 Sb. a od roku 2016 je to vyhláška č. 325/2015 Sb.
Oba typy formulářů byly v minulosti mnohokráte publikovány. Z výše uvedeného
plyne doporučení ke zveřejnění účetních závěrek ve veřejném rejstříku a tím předejít případným výzvám jednotlivých krajských soudů. Za vedení správného
účetnictví a plnění dalších povinností plynoucích ze zákonů je zodpovědná každá základní organizace a při neplnění zákonných povinností jdou veškeré případné
sankce k tíži základní organizace.
 
 
 
  • Zdroj: OS KOVO, Kovák