Má absence výstupní prohlídky vliv na uznávání nemoci z povolání?

  • Zveřejněno: 07.03.2022
  • Autor: Na dotaz odpovědělo Ministerstvo zdravotnictví

Naši zaměstnanci říkají, že podepíšou papír, že na svou zodpovědnost nebudou absolvovat výstupní prohlídku. Přestože jsem je upozornil, že s ohledem na činnosti, které vykonávali, a jsou v kat. 3 (prach, hluk), tuto prohlídku mají absolvovat. Zároveň se zříkají v budoucnu uplatňovat nárok na nemoc z povolání. Je to vůbec možné nějak akceptovat? Pokud ano, jak definovat onen koncept a formálně napsat?

Výstupní prohlídky se provádí v případě ukončení výkonu rizikových prací a v případech, kdy u současného zaměstnavatele byla u zaměstnance uznána nemoc z povolání nebo ohrožení nemoci z povolání nebo zaměstnanec utrpěl závažný pracovní úraz s opakovanými dočasnými pracovními neschopnostmi nebo na základě zhoršení zdravotního stavu, kdy je nutné provést nové ohodnocení bolesti nebo ztížení společenského uplatnění.

Účelem potvrzení je poskytnout zaměstnanci i zaměstnavateli, doklad, že výstupní prohlídka byla provedena s určitým zjištěním zdravotního stavu, a to například pro případ zjištění podezření na nemoc z povolání nebo ohrožení touto nemocí, popřípadě zhoršení následků po pracovním úrazu. Povinnost podrobovat se pracovnělékařským prohlídkám je zakotvena v § 56 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů, a také v zákoně č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů. Jiná situace je ale tehdy, kdy jde o zaměstnance ukončujícího pracovněprávní vztah nebo obdobný vztah, neboť zaměstnavatel již nemá reálnou možnost, jak zaměstnance k prohlídce „přinutit“.

V takovém případě lze konstatovat, že je irelevantní, zda bývalý zaměstnanec odmítl nebo se z jiných důvodů nepodrobil výstupní prohlídce, neboť jak je výše uvedeno, výstupní prohlídka nekončí vydáním lékařského posudku o zdravotní způsobilosti, ale pouze potvrzením bez lékařského závěru. Bude tedy na novém zaměstnavateli při nástupu zajistit, aby zaměstnanec nevykonával práci, pro niž nemá zdravotní způsobilost. Tímto průkazem pak bude vstupní prohlídka.

V případě, že zaměstnanec vykonával rizikové práce, neznamená neabsolvování výstupní prohlídky ztrátu nároku na uznání nemoci z povolání v případě propuknutí onemocnění.

 

 

 

  • Zdroj: BOZPinfo