Dohoda o pracovní činnosti

  • Zveřejněno: 11.11.2017
  • Autor: Mikuláš Hubicsák, manager pro kolektivní vyjednávání; JUDr. Petr Večeř, vedoucí ESO OSŽ – ústředí

Dohodu o provedení pracovní činnosti (§ 76 ZP) je zaměstnavatel povinen uzavřít písemně. Podle dohody o provedení pracovní činnosti může zaměstnanec vykonávat práce jen do poloviny stanovené týdenní pracovní doby.

V případě, že je pracovní doba 40 hodin týdně, může být rozsah dohody do 20 hodin týdně. Dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou byla uvedená dohoda uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů. Jedno vyhotovení dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci.

V této dohodě musí být uvedeny její podstatné náležitosti, kterými jsou sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba na kterou se dohoda uzavírá. Zde je vhodné rovněž stanovit odměnu za vykonanou práci a místo výkonu práce. V uvedené dohodě, ve vnitřním předpise nebo v kolektivní smlouvě lze dále sjednat právo zaměstnance na dovolenou a její výměru, případně jiné důležité osobní překážky v práci (§ 77 odst. 3 ZP). Do textu dohody se doporučuje zakomponovat pouze konkrétní detaily dohody a možná ujednání, kterými se práva a povinnosti odlišuji od ustanovení zákoníku práce tam, kde to jednotlivá dispozitivní ustanovení zákoníku práce umožňují.

Stanovení pracovní doby v dohodě o pracovní činnosti je z toho důvodu, že v případě dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance, který pracuje podle této dohody, bude zaměstnavatel povinen poskytovat v době prvních 14 kalendářních dnů náhradu odměny z dohody.

Je-li obsahem dohody o pracovní činnosti poskytování náhrad výdajů spojených s výkonem práce, toto se sjedná vždy odděleně od ujednání o odměně za vykonanou práci.

Uvedená dohoda se uzavírá jak na dobu určitou, tak na dobu neurčitou. V dohodě lze sjednat způsob jejího zrušení. Není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, je možné ji zrušit dohodou smluvních stran ke sjednanému dni; jednostranně může být zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně. Okamžité zrušení dohody o pracovní činnosti může být však sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr (§ 55 ZP a § 56 ZP).

U dohody o provedení pracovní činnosti jsou z odměny prováděny srážky na daň z příjmů, zaměstnanec je dále účasten na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (6,5 %), a na pojistném na veřejném zdravotním pojištění (4,5%), za předpokladu, že nejde o tzv. příležitostné zaměstnání a započitatelný příjem dosahuje ale- spoň částky 2500,– Kč za kalendářní měsíc. Výdělek v dohodě o pracovní činnosti se tedy zaměstnanci započítává tzv. do důchodu, stejně jako odpracovaná doba.

 

 

 

  • Zdroj: Odborové sdružení železničářů, OBZOR