Připravované další rozšíření přesčasů ve zdravotnictví zvětší již dnes vážný nedostatek personálu, zhorší dostupnost zdravotní péče, ohrozí zdraví zdravotníků i zdraví a životy pacientů!

• Zveřejněno: 14.07.2023

Parlament ČR v těchto dnech projednává návrh na zvýšení počtu přesčasových hodin našich zdravotníků, tj. lékařů a zdravotních sester, s tím, že po projednání a schválení tohoto návrhu v Poslanecké sněmovně nyní jej projednává Senát PČR. Proto Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR) a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) na tiskové konferenci zveřejnily společné stanovisko, ve kterém varují nejen členy Parlamentu ČR, ale i celou českou veřejnost před tímto neuváženým krokem vládní koalice, který, podle nich, místo, aby pomohl, tak značně zkomplikuje zdravotní péči u nás.

Proto toto stanovisko OSZSP ČR a LOK-SČL zveřejňujeme v plném znění:

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů varují:

• Neúměrné množství přesčasů a přetěžování zdravotníků je už dnes jednou z hlavních příčin nevyhovujících pracovních podmínek a nedostatku personálu v nemocnicích. Nedostatek personálu znamená pro zaměstnance nemocnic pracovní přetěžování a dlouhodobou frustraci z toho, že na jedné straně přes obrovské pracovní nasazení není dostatek času pro pacienty, na druhé straně kvůli obrovskému pracovnímu nasazení není dostatek času na rodinu a soukromý život. Zvýšení limitů přesčasové práce povede k prohloubení všech těchto problémů, k dalším odchodům zaměstnanců a k dalšímu zhoršení situace těch zbývajících.
  • Kvůli nedostatku personálu se v nemocnicích již nyní uzavírají některá oddělení nebo jejich části, což výrazně zhoršuje dostupnost zdravotní péče. Podle demografických predikcí a podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR v současné době chybí v nemocnicích cca 3000 zdravotních sester a dalších téměř 13 000 odejde v příštích pěti letech do důchodu. Mladé zdravotní sestry na nemocniční oddělení se směnným provozem a obrovským množstvím přesčasů odmítají nastupovat.
  • Kvůli dlouhodobému přetěžování a zvyšující se únavě výrazně stoupá riziko vyhoření zaměstnanců, ztráty empatie, sklonů k agresivnímu chování, stoupá riziko profesních chyb, tedy i ohrožení zdraví a života pacientů. Rozšíření přesčasů ve zdravotnictví je proto v přímém rozporu se zásadami bezpečné práce.
  • Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů proto vyzývají politiky k serióznímu řešení problému s ohledem na stárnutí populace, tedy jak pacientů, vyžadujících více péče, tak i zdravotníků. Zvýšení limitů přesčasové práce není řešením problému, ale jeho zhoršením! Nevezmou-li politici tyto zjevné hrozby vážně, nebude se mít už v blízké budoucnosti o pacienty kdo starat.
  • Tvrzení, že jde o dobrovolné přesčasy, je iluzorní, již dnes jsou přesčasy vynucovány jako nutná solidarita vůči dalším kolegům. Zvláště u mladých lékařů v procesu postgraduálního vzdělávání, kdy potřebují součinnost zaměstnavatele, aby mohli plnit potřebné aktivity i na jiných pracovištích (vyššího typu), je akt dobrovolnosti výrazně zpochybnitelný. Také tento fakt může být pro mnohé zaměstnance důvodem ke hledání klidnějšího pracoviště a k odchodu z nemocnice či zdravotnické záchranné služby.
  • Rozšíření přesčasů ve zdravotnictví je v přímém rozporu s přístupem Evropské unie a jejími požadavky. Uvažované rozšíření přesčasů by například u záchranářů umožňovalo ročně odpracovat až 1040 hodin navíc, což představuje téměř polovinu roční pracovní doby navíc. To je v rozporu s evropskou legislativou a jde proti záměru transpoziční směrnice, která měla do českého zákoníku práce zahrnout slaďování osobního a soukromého života a zavést pro zaměstnance transparentní a bezpečné pracovní prostředí.
  • Je správné, že společnost tvrdě kontroluje délku práce řidičů a vyžaduje jejich povinný odpočinek, protože jde o možné ohrožení zdraví a životů cestujících i dalších lidí v blízkosti. O to absurdnější je požadovat u lékařů a jiných zdravotníků, kteří mají zdraví a životy pacientů bezprostředně a zcela ve svých rukou, další a další práci bez odpočinku. Nedopusťme to!

Záznam tiskové konference (13. července) Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů na téma připravovaného rozšíření přesčasové práce ve zdravotnictví.

• Zdroj: OSZSP ČR a LOK-SČL